Het Zicht Loopbaanadvies & Mobiliteit helpt zoekende werknemers hun passie te (her)ontdekken

Foto:

Miljoenen Nederlanders zijn zoekende in hun loopbaan. Hun interesses zijn in de loop der jaren veranderd, of de klik met de werkgever is verdwenen. Loopbaanadviseur Henk Zantinge brengt met zijn adviesbureau Het Zicht Loopbaanadvies & Mobiliteit in Hooghalen deze mensen weer op het juiste spoor. “Zodat ze weer met plezier en voldoening vorm en inhoud kunnen geven aan hun loopbaan.”

Advertorial

“Zo’n zes op de tien Nederlanders zijn niet blij met hun baan”, weet Zantinge. “Zeker tijdens de lockdown vanwege corona werd dit voor veel mensen duidelijk. Er veranderde ineens veel doordat we moesten thuiswerken. De een voelt zich hier prettig bij, anderen hebben het als verschrikkelijk ervaren. Elke werkgever gaat hier anders mee om. Dat heeft veel mensen aan het nadenken gezet over de toekomst.”

Dat is volgens Zantinge ook niet gek. “Nu werden we ineens gedwongen om op een andere manier te gaan werken. Voorheen gingen veranderingen geleidelijker, maar ontdekten we soms ook dat de baan die ooit zo leuk was niet meer bij je past. Enerzijds komt dat komt doordat je jezelf ontwikkelt als persoon, maar ook het bedrijf waar je werkt kan veranderen. Misschien sta je niet meer achter de visie van de directie of voel je je niet prettig bij manier van aansturing. Dan is het goed om te kijken naar een eventueel beter passende werkomgeving en loopbaan.”

Via verschillende coachingsessies laat de loopbaanadviseur je jezelf herontdekken. “Eerst doen we een Talent Motivatie Analyse. Daarna kijken we naar wie je bent, wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken? Ik laat mensen ontdekken hoe zij weer tot hun recht komen en samen maken we een stappenplan om het doel te bereiken.”

Van hovenier tot loopbaancoach
Zanting is zelf een voorbeeld van iemand die een ommezwaai in zijn carrière heeft gemaakt. Hij begon als hovenier, werkte zich op tot teamleider en afdelingshoofd. “Ik ontdekte dat ik er plezier in had om mensen te helpen bij hun ontwikkeling. Toen ik promoveerde tot afdelingshoofd kwam de bevestiging dat ik mensen graag begeleid. Ik ben een opleiding gaan volgen en opnieuw kreeg ik die bevestiging. Uiteindelijk heb ik in 2012 gekozen om zelfstandig loopbaanadviseur te worden. Nog altijd spar ik met coaches om mezelf verder te ontwikkelen.”

‘Nooit te vroeg om jezelf te herontdekken’
Met tegenzin naar je werk gaan, dat is niet fijn. Veel mensen zien het eigenlijk al een tijd aankomen, maar doen er niets mee. Loopbaancoaching kan daarbij juist zeer verhelderend werken. “Daar is het nooit te vroeg voor. Samen gaan we op zoek naar waar je passie ligt. Dat doe ik via oefeningen waar ik bij ben. Door vragen te stellen laat ik je meer over jezelf ontdekken. Dat kan heel confronterend zijn, maar vooral erg verhelderend.”
Vervolgens gaat Zantinge met de cliënt onderzoek doen naar die passie. “We proberen er vorm aan te geven. Dat betekent dat je op informatief gesprek gaat bij bedrijven en organisaties om te praten over het vak, zonder verplichtingen. Op die manier ontdek je welke richtingen werkelijk bij je passen. Op basis van die informatie kun je een overtuigende keuze voor jezelf maken.”
Zantinge maakt de vergelijking met het kopen van een auto. “Daarbij ga je ook verschillende merken en modellen bekijken voordat je een keuze maakt. Uiteindelijk kan het ook zijn dat je tot de conclusie komt dat je huidige auto nog heel goed bevalt. Dat is bij je baan eigenlijk net zo. Dit onderzoek betekent niet dat je direct iets anders moet gaan doen.”

Onzekere zekerheid
Toch zijn er relatief weinig mensen die de stap durven te zetten om hun passies te onderzoeken. “Wat ik in de praktijk vaak zie, is dat mensen uit angst niet verder kijken. De zekerheid van die vaste baan vinden ze prettig. Maar hoe zeker is die vaste baan? Als je werkgever andere plannen heeft, dan kun je zo maar op straat staan”, weet de loopbaancoach. “Het voordeel van een preventief loopbaanonderzoek is dat je tot niets verplicht bent. Je hoeft je werkgever niets te vertellen en kunt ondertussen onderzoek doen. Pas als je werkgever zegt dat je weg moet, dan is het te laat.”

‘Voor iedereen is er werk’
Ook voor een zoektocht naar een andere baan op latere leeftijd is het volgens Zantinge nooit te laat. “Bedrijven vinden ervaring en kwaliteiten erg belangrijk. Dat merk ik bij veel kandidaten die ik begeleid. De helft van de mensen in mijn praktijk die een nieuwe baan vindt, is boven de vijftig jaar. Belangrijk is dat je aan tafel komt te zitten voor een informatief gesprek. Als jij daar over jouw passie spreekt, dan is er al snel een klik. Van daaruit is vaak veel mogelijk.”

Ben je zelf niet gelukkig met je baan? Wil je iets anders doen in je leven? Kijk voor meer informatie over loopbaancoaching en Het Zicht Loopbaanadvies & Mobiliteit op www.hetzicht.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen