Seniorenmakelaar succesvol – advies voor oudere Assenaar bij woonvragen

Foto: Redactie

De seniorenmakelaar blijkt een groot succes. Deze samenwerking tussen woningcorporatie Actium en de gemeente Assen krijgt na een pilot van 2 jaar een vervolg. De seniorenmakelaar voert vooral gesprekken met oudere Assenaren. Dat vergroot de bewustwording rondom het ouder worden en de gevolgen voor het wonen.

De gesprekken met de seniorenmakelaar helpen ouderen keuzes te maken. Kan en wil ik zo lang mogelijk zelfstandig wonen in mijn huidige woning? Of is het beter om op tijd te verhuizen naar een woning die geschikter is om veilig ouder te worden?

Wethouder Jan Broekema: “We zijn blij dat de pilot een succes is geworden en we de seniorenmakelaar nu structureel gaan inzetten in Assen. Voor de ouderen met een huurwoning in Assen, maar ook voor de senioren met een koopwoning. De seniorenmakelaar helpt ouderen vooruit te kijken en stappen te nemen. Zo kunnen ze anticiperen op het ouder worden en op tijd hun huis aanpassen voor de toekomst of verhuizen, als dat een betere oplossing is. Een goede woning geeft mensen toekomst. We weten ook dat ouderen met een passende woning minder ongelukken in huis krijgen. Daarnaast is er nog een prettig effect: bij verhuizing komt vaak een eengezinswoning vrij. Jonge gezinnen, die het moeilijk hebben op de woningmarkt, krijgen extra kans om een woning te huren of te kopen.”

Melanie Maatman, directeur-bestuurder van woningcorporatie Actium is trots op de resultaten: “De inzet van een seniorenmakelaar werkt. Hennie Arends, onze seniorenmakelaar, is van grote betekenis voor veel mensen die niet goed weten wat te doen op het gebied van wonen als je ouder wordt. Ze heeft tot aan eind 2023 al ruim 470 keukentafelgesprekken gevoerd met ouderen. Vanuit deze gesprekken zijn er ongeveer 80 verhuizingen naar een andere passende woning gerealiseerd. Andere ouderen hebben bijvoorbeeld ervoor gekozen hun woning aan te passen, waardoor ze langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Ook zijn er mensen die eerst aan informatie voldoende hebben.”

Over de seniorenmakelaar

Het is nodig dat ouderen vroegtijdig nadenken over hun woonwensen nu en in de toekomst. De seniorenmakelaar denkt bijvoorbeeld mee over veranderende woonlasten bij een verhuizing, kent het aanbod van seniorenwoningen in Assen en weet welke kleine aanpassingen er gedaan kunnen worden in de huidige woning om het veiliger te maken. Kortom, de seniorenmakelaar versterkt de bewustwording en helpt ouderen zelf keuzes te maken in hun woonwensen en woonbehoeftes.

De pilot is in 2022 opgestart met een subsidie van het preventiefonds, dat als doel heeft vernieuwende initiatieven tijdelijk te ondersteunen. Nu het succes is aangetoond, hebben de gemeente Assen en woningcorporatie Actium structureel geld gereserveerd voor het werk van de seniorenmakelaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen