700 Nieuwe woningen in Assen-centrum

De Rolderstraat moet een mooie woonstraat worden.
De Rolderstraat moet een mooie woonstraat worden.
Foto: Gemeente Assen

De binnenstad van Assen krijgt er 700 nieuwe woningen bij in de komende 15 jaar. Het winkelhart wordt compacter en de Rolderstraat wordt een mooie woonstraat (illustratie). Dit en meer staat in de ontwerp-binnenstadsvisie, die volgende week donderdag in de gemeenteraad komt.

Wonen boven winkels neemt een belangrijke plek in, zo valt te lezen in de visie. Door meer woningen te bouwen wordt voorzien in een behoefte en krijgt de leefbaarheid in delen van de binnenstad waar veel leegstand is een impuls. Tegelijkertijd wordt de keuze gemaakt om commerciële en culturele functies te concentreren rond de Brink, het Koopmansplein en de kop van de Vaart en het tussenliggende gebied. Hier treffen bezoekers de lokale ondernemers, de filiaalbedrijven, dag- en avondhoreca en is het publiekshart het decor van evenementen.

Weierstraat groener
Het gebied sluit aan bij de historische ontwikkeling van de binnenstad. Dit is altijd het publiekshart van Assen geweest waar ook de belangrijke cultuurdragers van Assen zijn gevestigd, zoals het Drents Museum, de Brink, de Vaart en DNK. Wel is de conclusie dat de binnenstad een eiland lijkt in de stad. Dat komt door de zogeheten centrumring die zorgt voor een barrière tussen de binnenstad en de rest van de stad. Tegen die achtergrond wordt in de visie gepleit voor een minder prominente plek van de auto bijvoorbeeld in de Weierstraat die een veel groenere uitstraling moet krijgen.

Rolderstraat woonstraat
De keuze voor een compact publiekshart betekent dat straten aan de randen van dit gebied er buiten vallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Oude Molenstraat en de Groningerstraat. In de schil rondom het publiekshart ontstaat ruimte voor sociaal maatschappelijke voorzieningen en wonen. Zo verandert de Rolderstraat van een aanloopstraat naar het centrum in een aantrekkelijke woonstraat. Daarvoor is het wel nodig dat leegkomende of leegstaande panden een kwaliteitsimpuls krijgen.

Volgende week donderdag wordt de ontwerpvisie door de gemeenteraad besproken.

Zie straks ook www.binnenstadsvisieassen.dtnp.nl (binnenkort online).


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen