Winkels maken zich op voor Black Friday

Foto:

Op vrijdag 26 november is het wereldwijd Black Friday. Oftewel de start van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen en geweldige kortingen op Black Friday. Er zijn winkels die al om drie uur ’s nachts open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten.

Het fenomeen komt uit de Verenigde Staten, waar Black Friday altijd op de dag na Thanksgiving (vierde donderdag in november) is. Veel Amerikanen zijn beide dagen vrij, om het familiefeest te vieren en daags erna gezellig te gaan shoppen.

Bizarre taferelen
Hoewel, gezellig: in Amerika is er inmiddels sprake van een complete gekte, met bizarre taferelen. Nachtelijke lange rijen voor de deur, rollebollende en vechtende klanten die op de aanbiedingen afstormen en elkaar de spullen uit de handen trekken, alsmede klanten die hun auto al een week vantevoren vlak voor de winkeldeur parkeren, om maar de eerste te zijn (en niet te ver te hoeven lopen met hun buit). Want de mooiste aanbiedingen zijn natuurlijk snel uitverkocht. Voorzover bekend zijn die bizarre taferelen bij ons nog niet gesignaleerd, maar wat niet is kan nog komen.

Populair
Hoewel Thanksgiving in Nederland heel weinig wordt gevierd, neemt de populariteit van Black Friday ook hier enorm toe, om goedkoop cadeaus voor Sinterklaas en kerst in te kopen. Dat blijkt onder meer uit het jaarlijkse overzicht van pintransacties op die dag. Niet alleen in de winkelstraten, maar ook online. Nederlandse webwinkels verwachten dat het dit jaar gemiddeld 70 procent drukker zal zijn tijdens Black Friday dan op gemiddelde dagen, meldt belangenorganisatie Thuiswinkel.org.

Hele week
En inmiddels is het uitgegroeid tot meer dan één dag; ook in de week voorafgaand aan de zwarte vrijdag vliegen de aanbiedingen je om de oren en de maandag erop is inmiddels gebombardeerd tot Cyber Monday, waarop vooral webwinkels met nog eens wat extra aanbiedingen komen.

Hoge kortingen
Koopjesjagers kunnen hun lol op; de aanbiedingen en kortingen zijn soms behoorlijk. Vooral op het gebied van smartphones, spelcomputers en televisies. Zo ontving je afgelopen Black Friday editie tot wel 86% korting bij veel winkels. Naar verwachten zijn de kortingen tijdens Black Friday hoger dan afgelopen jaar. Het is dus slim om tot deze feestelijke shoppingdag te wachten met het aanschaffen van jouw favoriete, nieuwe producten.

Zwarte cijfers
Over de naam doen verschillende theorieën de ronde, al is het gebruik van de term zwart niet controversieel, zoals bij onze Pieten. Met de kleur wordt hoogstwaarschijnlijk gedoeld op de zwarte cijfers die winkels na dit massale verkoopfeest schrijven, en zo uit de rode cijfers komen. Of dat dit jaar na de corona-ellende ook weer zo is moet nog blijken, maar het consumentenvertrouwen is groot en de behoefte om weer eens feestelijk uit te pakken met cadeaus zal dit jaar nog groter zijn.

In de loop van november beginnen de winkels te adverteren in aanloop naar Black Friday. Ook bij ons: hou de banners en advertorials in de gaten!

Bronnen: Wikipedia/Blackfridaynederland.nl/Dagaanbiedingen.nl. Foto: Pixabay.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen