Zwemmers let op waterkwaliteit en veiligheid

Foto: Redactie

Dit weekend belooft een prachtig zomers weekend te worden, waarbij veel mensen het water opzoeken om te recreëren en verkoeling te zoeken.

Mensen die willen zwemmen in natuurwater worden opgeroepen op de waterkwaliteit en de veiligheid te letten. Mijd water dat niet fris ruikt, waarop een troebele laag drijft of dat er niet schoon uit ziet. En zwemmen in kanalen, bij sluizen, in vaarwegen, bij havens of in de buurt van een veerpont is altijd verboden en kan een boete van 150 euro opleveren.

Daarvoor waarschuwden de waterbeheerders donderdag in de aanloop naar het weekeinde met tropische temperaturen. In alle provincies behalve Limburg zijn zwemwaterlocaties waarvoor een gezondheidswaarschuwing geldt.

Er zijn ook al plassen waarin blauwalg groeit. Blauwalg is geen alg maar een bacterie die voor ernstige gezondheidsklachten kan zorgen. In de stad Groningen zijn nog geen waarschuwingen voor blauwalg of een negatief zwemadvies, maar in de provincie wel. Kijk voor meer informatie op zwemwater.nl, de site waarop waterbeheerders en Rijkswaterstaat de kwaliteit van alle natuurwateren melden in het zwemseizoen.

Zwemveiligheidscampagne: ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’

Een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), roepen op “tot voorzichtigheid in en om het water”. Volgens hen leert de ervaring dat “mensen op dit soort dagen de risico’s van het zwemmen in open water onderschatten”.

De NRZ en partijen zoals de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM), de Reddingsbrigade Nederland en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties sommen wat risico’s op: onverwachte stroming, temperatuurverschillen (het water is nu nog erg koud en kan leiden tot kramp en onderkoeling), overschatting van de eigen zwemvaardigheid en alcoholgebruik.

De partijen komen met een ‘zwemveiligheidscampagne’: ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’. Daarmee vragen ze aandacht voor het onderwerp en willen ze strandgasten ertoe aanzetten hun gedrag aan te passen.

Voor wie gaat zwemmen in de zee of een meer luidt het advies: spreek van tevoren af wie jou in de gaten houdt tijdens het zwemmen. “Zo kom je veilig in en uit het water.” Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen