“Mantelzorgers zijn sleutelfiguren in onze stad”

03 nov 2023, 11:30 Gemeente
foto jan broekema wethouder newz marketing en media
De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november wordt dit jaar in Assen grootser aangepakt dan ooit. In podium Zuidhaege vindt een zorgeloze middag plaats voor de Asser mantelzorgers met een ruim aanbod aan activiteiten. In de aanloop naar deze dag spreken we met verschillende betrokkenen. Aan het woord kwamen betrokken organisaties en mantelzorgers zelf. Nu is het woord aan Jan Broekema, wethouder van de gemeente Assen. Ook aan hem vroegen we hoe belangrijk het is dat De Dag van de Mantelzorg wordt georganiseerd.

“Ongelofelijk belangrijk! Mantelzorgers staan vaak letterlijk dag en nacht klaar voor hun naaste. Vanzelfsprekend vinden zij zelf, maar ze doen ontzettend veel. Mantelzorgers zijn sleutelfiguren in onze stad. Zonder hun gouden handen en gouden harten kan onze samenleving niet. Daarom is het zo belangrijk hen te laten merken dat ze gezien en gewaardeerd worden. En zetten we ze af en toe in het zonnetje.”

Betrokken

“Mantelzorg heeft altijd mijn hart gehad. Nu als wethouder, daarvoor in mijn werk in Coevorden en ook vanuit mijn privésituatie. Ik was een periode mantelzorger voor een familielid. Vanuit die ervaring weet ik ook wat er op je af kan komen. We hebben het best ingewikkeld gemaakt. Er is een oerwoud aan regels en heel veel formuliertjes. Waar kun je terecht als het moeilijk wordt? Hoe regel je de zaken die nodig zijn? Mantelzorgers krijgen de laatste jaren ook steeds meer op hun bordje. Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen. Mantelzorgers voelen zich vaker belast. Het is belangrijk dat wij als gemeente ons daarvoor inzetten. Ik denk dat onze betrokkenheid als gemeente de laatste jaren groter is geworden en wij steeds meer de waarde van mantelzorg inzien. Dat hebben we ook in het huidige bestuursakkoord benoemd.”

Enquete

“Momenteel doen wij onderzoek. Wat gaat goed, wat wordt gemist en wat kan beter? Alle bij ons bekende mantelzorgers hebben we uitgenodigd mee te doen aan deze enquête. Binnenkort verwacht ik de resultaten. De uitkomst daarvan neem ik uiterst serieus. En waar mogelijk ga ik daar samen met betrokken organisaties mee aan de slag.”

Ondersteuning

“Samen met een groot aantal professionele en vrijwilligersorganisaties, maken wij als gemeente deel uit van het netwerk informele zorg Assen. Met deze samenwerking proberen we de mantelzorgers die ondersteuning te geven die bij hen past. Sta je nog niet als mantelzorger geregistreerd? Doe dat vooral alsnog via www.informelezorgassen.nl. Zo kunnen we jou beter informeren en ondersteunen.”

Ontspannen, ontdekken en ontmoeten

“De Dag van de Mantelzorg in Assen vindt dit jaar plaats in podium Zuidhaege en staat vooral in het teken van ontspannen, ontdekken en ontmoeten. De afgelopen jaren was de invulling mede door corona heel beperkt. Ook hoorden wij dat het wel wat diverser mocht. Daar is naar geluisterd. Met hulp van verschillende organisaties is een veelzijdig leuk en ontspannen programma neergezet. Het is ook een bijeenkomst met ruimte voor ontmoeting waarbij je kunt kennismaken met medemantelzorgers en je jouw verhaal kan delen. Zelf hou ik heel erg van die ontmoeting. Dat geeft mij energie. Als mantelzorger zou dat voor mij de belangrijkste reden zijn om te gaan!
Wil je graag komen, maar moet je deze dag zelf zorg verlenen? Roep dan de hulp in bij Antjes Taverne. Voor meer informatie: 0592 482246. Is vervoer een probleem? ANWB AutoMaatje Assen staat klaar met auto’s. Meer informatie staat op de website van Vaart Welzijn Assen , onder het kopje ‘hulp op maat’

Mantelzorgwaardering

Naast de Dag van de Mantelzorg komen de Asser mantelzorgers ook in aanmerking voor de mantelzorgwaardering van de gemeente Assen. Deze heeft een waarde van 100 euro. Dit bedrag kan worden uitbetaald of besteed aan producten uit de webwinkel. De mantelzorgwaardering voor 2023 kan worden aangevraagd tot 10 december 2023. Bestellen kan tot 17 december 2023.
Foto: Newz Marketing en Media