Geen signalen ondermijning bij integrale controle autobedrijven

Willekeurige foto ter illustratie.
Willekeurige foto ter illustratie.
Foto: Google Maps

Bij een onaangekondigde integrale controle zijn vorige week donderdag geen overtredingen geconstateerd die wijzen op ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Dat meldt de gemeente.

Samen met verschillende partners heeft de gemeente controles uitgevoerd bij drie autobedrijven op het Stadsbedrijvenpark in Assen. Het hoofddoel van de controle was ondermijnende criminaliteit tegen te gaan en de naleving van geldende wet- en regelgeving. Op een paar kleine overtredingen van nalevingsregels na zijn er geen bijzonderheden geconstateerd.

Controle

De integrale controle maakt onderdeel uit van de werkwijze binnen de Drentse Aanpak Ondermijning. Op 2 februari 2024 hebben de Drentse burgemeesters een handtekening gezet onder de Drentse Aanpak Ondermijning. In de Drentse Aanpak Ondermijning zijn afspraken gemaakt om nauw samen te werken en aan de slag te gaan met verschillende onderwerpen zoals bewustwording, regelgeving, weerbaarheid en communicatie. Op basis van een analyse door het RIEC Noord-Nederland zijn verschillende branches naar voren gekomen die een verhoogd risico vormen voor ondermijnende criminaliteit, waaronder de autobranche. De controle in Assen was een gezamenlijke inspanning van de gemeente, RDW, Landelijke Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit, RUD Drenthe, Politie en Nederlandse Arbeidsinspectie.

Ondermijnende criminaliteit

Bij ondermijning of ondermijnende criminaliteit maakt de georganiseerde misdaad gebruik van bedrijven, ondernemers en organisaties. Burgemeester Marco Out: “Ondermijning gaat over een breed scala aan criminele activiteiten en de ondermijnende werking daarvan op de samenleving. Het aanpakken van ondermijnende criminaliteit is als prioriteit benoemd in het veiligheidsbeleid van de gemeente Assen. We zetten ons in om deze vorm van criminaliteit op te sporen en tegen te gaan. Ondermijning zorgt voor onveiligheid. Daarom is het belangrijk om gezamenlijk op te treden. We willen niet dat onschuldige mensen en bedrijven het risico lopen zaken te doen met criminelen, maar vooral niet dat criminelen op deze manier bijvoorbeeld geld kunnen witwassen.”

Melden

De gemeente roept op bij een opvallende of ongebruikelijke situatie in de omgeving of het vermoeden van ondermijnende criminaliteit een melding te doen. Dat kan via de wijkagent, door 0900-8844 te bellen en bij spoed via 112. Ook anoniem melden is mogelijk via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Melden bij de gemeente kan ook door een e-mail te sturen naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen