Assen krijgt subsidie uit Europa en gaat samenwerken met Parijs

20 jan , 11:25 Gemeente
stadhuis 2
De Redactie

De gemeente Assen krijgt ruim 644.000 euro subsidie uit Brussel voor deelname aan twee Europese samenwerkingsprojecten. Tweederde van dit bedrag is bedoeld voor een project om de komende vier jaar de financiële haalbaarheid van warmtenetten te vergroten. De rest gaat naar een project dat is gericht op kennisuitwisseling voor betaalbaar woonbeleid. Naast de toekenning van deze subsidies mag Assen bij Parijs in de keuken kijken bij een project op het gebied van duurzame mobiliteit op wijkniveau.

"Met deze toekenningen begint de in 2022 ingezette Europastrategie van Assen vruchten af te werken", aldus de gemeente.

Bestuursakkoord

In het Bestuursakkoord ‘Dichtbij en daadkrachtig’ is afgesproken om werk te maken van Europa en daarmee (financiële) kansen beter te benutten. Dat heeft vorm gekregen door ambities van Assen te koppelen aan die van Europa. Daarbij richt Assen zich vooral op de thema’s energietransitie, stedelijke gebiedsontwikkeling en een sociale en inclusieve samenleving.

De gemeenten Groningen, Leeuwarden, Emmen en Assen (NG4) hebben samen een EU-kantoor in Brussel. Dit kantoor brengt Europese ontwikkelingen en netwerken in kaart die toegang geven tot informatie over nieuwe wetgeving, mogelijke partners en subsidies.

Wethouder Cor Staal ziet de toegenomen aandacht van Assen voor Europa beloond: “In december kregen we uitsluitsel over de toekenning van de subsidies en de koppeling met Parijs. Dat was een mooi kerstcadeau als kroon op het werk dat is verricht en een inspiratie om op deze weg door te gaan. Samenwerking in Europa helpt om onze eigen doelen sneller, beter en efficiënter te bereiken. Het doel is daarbij niet de samenwerking zelf, maar vooral het vergaren van kennis, inspiratie of (mede-) financiering voor ons eigen beleid.”

RODEO, HEROES en NetZeroCities

De samenwerking met andere Europese steden gebeurt onder tot de verbeelding sprekende namen. ‘RODEO’ richt zich op de vraag hoe je warmtenetten betaalbaar kunt maken voor zowel de overheden die het uitrollen als voor de gebruikers en ook hoe gemeenten daarbij kunnen ondersteunen. Hier kan Assen vooral leren van anderen.

Binnen het project ‘HEROES’ kijken verschillende Europese steden kritisch naar elkaars beleidsinstrumenten voor betaalbaar wonen. Assen brengt daarbij de doelgroepenverordening in. Daarin is binnen bestemmingsplannen een verdeling afgesproken voor sociale huur, middenhuur en koopwoningen van lagere prijs.

Via het netwerk NetZeroCities is Assen gekoppeld aan Parijs. Deze stad is bezig om duurzame mobiliteit op wijkniveau te bevorderen om de CO₂-uitstoot te verminderen. Een leerzaam project waarbij Assen uiteindelijk zelf kan bepalen hoe hier op Asser schaal een vervolg aan kan worden gegeven. Voor dit traject krijgt Assen geen subsidie, maar Europa vergoedt wel alle kosten voor deze uitwisseling (bijvoorbeeld reis- en verblijfskosten).

Asser Ambitie Agenda

Niet alle aanvragen die Assen doet, hebben direct resultaat. Maar in combinatie met het vergroten van de zichtbaarheid binnen Europa en het inspelen op thema’s als veiligheid, digitalisering en klimaat denkt Assen in de komende jaren met Europese steun uitvoering te kunnen geven aan de doelen uit de Asser Ambitie Agenda.