Onderzoek naar innovatieve mogelijkheden om Drentse Zonneroute A37 te realiseren

Foto: provincie Drenthe

Rijkswaterstaat, Provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen ondertekenden vandaag de intentieovereenkomst Drentse Zonneroute A37 om te verkennen of een zogeheten Power Purchase Agreement een optie is om de financiële haarbaarheid van het project te verbeteren.

In een dergelijke overeenkomst zouden (decentrale) overheden stroom afnemen tegen een vast tarief, voor een vastgelegde termijn.

De Drentse Zonneroute A37 is een uniek project waarin het de bedoeling is dat er zonnepanelen in de bermen van de A37 worden geplaatst. De financiële haalbaarheid van het project wordt verbeterd door het aangaan van een Power Purchase Agreement (PPA). In een dergelijke overeenkomst nemen (decentrale) overheden stroom tegen een vast tarief af, voor een vastgelegde termijn. Dit geeft de toekomstige exploitant meer zekerheid over de rentabiliteit van het project. De gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen verkennen samen met de provincie Drenthe en Rijkwaterstaat met het ondertekenen van de intentieovereenkomst de mogelijkheden van een PPA voor de Zonneroute.

Onmisbare bijdrage

“Met het plan van de Drentse Zonneroute A37 leveren we een onmisbare bijdrage aan onze gezamenlijke energie-doelstellingen,” zegt gedeputeerde Energie en voorzitter van de stuurgroep Henk Jumelet. “Daarnaast is de Zonneroute een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik: we gebruiken lege grond, in dit geval de berm, in plaats van bijvoorbeeld landbouwgrond, om grootschalig energie op te wekken. De doorgang van dit project is daarmee van groot belang en daarom onderzoeken we slimme mogelijkheden om het project succesvol te ontwikkelen, zoals het aangaan van een PPA.”

Extra geleiderails

Het ondertekenen van de intentieovereenkomst is tevens het startschot voor de eerste zichtbare werkzaamheden langs de A37: het plaatsen van extra geleiderails langs de A37. In 2024 moeten er extra geleiderails (vangrails) langs de A37 worden aangelegd om de panelen later dichter bij de snelweg te kunnen plaatsen en te blijven voldoen aan de veiligheidsnormen.

Op drie bewonersbijeenkomsten eind februari zijn de plannen toegelicht door de projectgroep. Op deze avonden is informatie gedeeld over het project, de huidige stand van zaken en de stappen die de komende tijd gezet worden. Tevens is toegelicht hoe en waarom bewoners financieel kunnen participeren in het project. Uiteraard was er ook voor bewoners de mogelijkheid om vragen te stellen. In het vervolg van het project zullen vaker van dergelijke bewonersbijeenkomsten worden georganiseerd.

Drentse Zonneroute A37

Het project Drentse Zonneroute A37 onderzoekt de mogelijkheden van zonne-energie langs de A37, op een traject van 42 kilometer tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Een goede landschappelijke inpassing en meervoudig ruimtegebruik staan daarbij centraal. Het ontwerp is samen met de omgeving tot stand gekomen. Op het traject kan naar verwachting 176 megawatt aan zonne-energie opgewekt worden, wat overeenkomt met stroom voor ruim 45.000 huishoudens. Het project is onderdeel van het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op rijksgrond’, waarin het Rijk onderzoek hoe rijksgrond kan worden ingezet voor energieopwekking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen