Veel jongeren hebben te maken met mentale problemen, maar praten er weinig over. Bijna de helft van de jongeren ziet mentale klachten bij leeftijdsgenoten, en één op de drie geeft aan zelf hiermee te kampen of dit in het verleden te hebben gedaan. Toch praat 42 procent van hen nooit over hoe ze zich voelen. Dit blijkt uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe onder ruim 2.100 jongeren van 12 tot 18 jaar.
Hoewel jongeren aangeven het belangrijk te vinden om over hun gevoelens te praten, doen velen dit niet vanwege angst voor negatieve reacties of het gevoel niet serieus genomen te worden. Als ze wel praten, doen ze dit vooral met ouders of vrienden.
Naast het invullen van een vragenlijst door 2.100 jongeren in het najaar van 2024 in Groningen en Drenthe, werden vervolgens gesprekken gevoerd met 110 van deze jongeren door ervaringsdeskundigen van jeugdzorgorganisatie Accare.
Veel genoemde oorzaken van mentale klachten zijn schoolstress en prestatiedruk. Jongeren vragen om minder toetsen, huiswerk en verwachtingen vanuit ouders, evenals betere toegang tot hulp, omdat velen moeite hebben om hulp te vinden of lang moeten wachten op zorg. Ze benadrukken dat een betere balans tussen school en privéleven nodig is voor hun mentale gezondheid. Het belang van praten over gevoelens is volgens de jongeren het meest belangrijk.
De onderzoekers hebben een aantal aanbevelingen gedaan, waarbij het doorbreken van taboes rondom mentale gezondheid cruciaal is, net als het serieus nemen van jongeren en goed naar hen luisteren. Ouders, docenten en hulpverleners moeten samen met jongeren naar oplossingen zoeken. Daarnaast is het belangrijk om jongeren en hun ouders beter te informeren over waar zij terechtkunnen voor hulp.