Financiële veranderingen voor Ondernemers

03 jan , 9:25 Nieuws
geld toeslagen belastingen pixabay

Met het ingaan van het nieuwe jaar krijgen ondernemers te maken met een aantal nieuwe wetten en regels. Hieronder staat een selectie uit de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers.

Vanaf 2025 wordt de vrijstelling bpm voor bestelauto's afgeschaft voor ondernemers. Ondernemers moeten dan ook belasting (bpm) betalen wanneer zij een bestelauto kopen en betalen dezelfde belastingheffing als voor personenauto's.

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 'handhaven' op schijnzelfstandigheid. Dit valt onder de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). In die wet staat onder meer dat zelfstandigen niet onder gezag mogen werken. De Belastingdienst gaat nog geen boetes geven. Wel kunnen bedrijven naheffingen krijgen. Hiervoor wordt niet verder teruggekeken dan 1 januari 2025, tenzij er sprake is van 'kwaadwillendheid' of als de fiscus een bedrijf al heeft aangesproken op het overtreden van de wet DBA.

Per 1 januari 2024 gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag van€ 3.750 naar € 2.470. De tweede schijf van het belastingtarief in box 2 (de belasting over inkomen uit aanmerkelijk belang) gaat ook omlaag, van 33 naar 31 procent.

KOR

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert. Ondernemers in Nederland met een omzet tot 20.000 euro kunnen een btw-vrijstelling krijgen onder de KOR. Dan berekenen en verrekenen zij geen btw en doen hier ook geen aangifte over bij de Belastingdienst. Vanaf januari kunnen ondernemers zich sneller aanmelden en vervalt de verplichte periode van deelname.

Tot nu toe gold de KOR alleen voor Nederland, maar vanaf januari is het mogelijk om de vrijstelling aan te vragen in andere EU-landen waar je als ondernemer zaken doet. Ondernemers kunnen de zogenoemde EU-KOR voor meerdere landen aanvragen.

Minimumloon omhoog

Vanaf 1 januari stijgt het wettelijk minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar naar 14,06 euro per uur. Ook de minimumjeugdlonen stijgen mee.

Zero-emissie

Zo'n dertig Nederlandse steden, waaronder Groningen, hebben besloten om zogenoemde zero-emissiezones in te stellen, en bij ongeveer de helft moeten die zones per 1 januari ingaan. Vervuilende bestelauto's en vrachtwagens met benzine-, diesel of gasmotoren worden uiteindelijk niet meer toegelaten in de zones. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil echter dat die verplichting voor ondernemers wordt uitgesteld tot 2029. Het kabinet moet daarom komen met nieuwe plannen voor de zones.

Onbelaste extraatjes

De werkkostenregeling (wkr) wordt deels verruimd. Onder die regeling kunnen werkgevers extra's voor hun werknemers, zoals sportabonnementen of telefoons, onbelast vergoeden. Het bedrag dat onbelast mag worden vergoed, heet de vrije ruimte.

Kijk voor meer informatie en alle wijzigingen:www.kvk.nl en Rijksoverheid (Bron)