Provincie reikt Drentse Waarde-Ringen uit

15 okt , 10:10 Nieuws
dr waarde ring 670b987553e3d
Provincie Drenthe
Ter afsluiting van De Week van Ons Eten in Drenthe heeft gedeputeerde Willemien Meeuwissen drie Waarde-Ringen uitgereikt. Dit is een teken van waardering voor drie ondernemers die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet om de relatie tussen consument en producent te verbeteren. Dit jaar gaan de Drentse Waarde-Ringen naar Ruth Middelwijk, Evelien Smit en Kees Sijbenga.
‘Aandacht voor waar ons eten vandaan komt, is en blijft belangrijk. Tijdens De Week van Ons Eten hebben mensen tijdens diverse evenementen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met onze agrifoodsector’, vertelt gedeputeerde Meeuwissen. ‘In Drenthe hebben we een sterke primaire sector, maar ook in de verwerking tot eindproduct zijn veel ondernemers actief. Die initiatieven ondersteunen wij en we vinden het belangrijk dat de band tussen boer en burger sterk blijft.’

Teken van waardering

Drenthe reikte daarom dit jaar voor de derde keer de ‘Waarde-Ring’ uit. Dit initiatief is mede afkomstig van de landelijke organisatie achter De Week van Ons Eten als teken van waardering voor ondernemers die zich onderscheiden in het versterken van de band tussen boer en burger en het vertellen van het verhaal over ons voedsel.
Dit jaar zijn de ringen uitgereikt aan Ruth Middelwijk, Evelien Smit en Kees Sijbenga. De gedecoreerden van vorig jaar, Alie Jobing-Buurman, Jan van Goor en Ilse Seubring vormden de jury voor het kiezen van de gedecoreerden van dit jaar.
Ruth Middelwijk heeft een melkveebedrijf in de Koloniën van Weldadigheid, Hoeve Koning Willem III. Naast het melkveebedrijf is er een B&B en een ontvangstruimte met een winkel met streekproducten. ‘Het ontvangen van de Waarde-Ring is echt een kroon op ons werk. We willen de verbinding met consumenten zoeken in de breedste zin van het woord, niet alleen door het vertellen van ons eigen verhaal, maar ook dat van de historie van de streek’, aldus Ruth.

Boerderijwinkel

Evelien Smit is kalverhoudster en runt een boerderijwinkel, waar het voor veel Nederlanders onbekende kalfsvlees van eigen dieren wordt verkocht. Ook zijn hier diverse andere streekproducten verkrijgbaar en is het assortiment verder uitgebreid met diervoeders voor kleine huisdieren en paarden. ‘Er komen heel veel mensen bij ons in de winkel die ook vaak een kijkje willen nemen in de stallen’, vertelt Evelien. ‘Kalfsvlees is in Nederland heel onbekend. Als er al een beeld bij is, dan klopt dat beeld meestal niet. Het is eiwitrijk en mager vlees van een jonge (vaak mannelijke) runderen, die niet bij de melkveehouder kunnen blijven. Wanneer ze in de stal zijn geweest, zijn mensen vaak zeer positief verrast.’
Kees Sijbenga heeft een gemengd biologisch-dynamisch landbouwbedrijf met akkerbouw en pluimveehouderij. Hij is één van de pioniers op het gebied van boekweitteelt in Drenthe. ‘We kiezen niet altijd de makkelijke weg,’ vertelt hij bij de uitreiking. ‘Maar er moeten ook ondernemers zijn die eens iets heel anders doen en gaan experimenteren. Mengteelt en strokenteelt bijvoorbeeld. Het was even zoeken, maar het blijkt nu een eenvoudige manier om al snel de biodiversiteit te verbeteren.’