Groter en gevarieerder aanbod culturele activiteiten voor jongeren

Foto: Redactie

Volgend jaar is er met  vijf nieuwe culturele activiteiten voor jongeren  een groter en gevarieerder aanbod in de gemeente Assen. Initiatieven van culturele organisaties ontvangen hiervoor in 2024 financiële ondersteuning.

De initiatieven zorgen volgens de gemeente voor een versterking van bestaande activiteiten en festivals. Ook worden nieuwe activiteiten, samen met jongeren, ontwikkeld.

Nieuwe activiteiten

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met vijf nieuwe initiatieven van Podium Zuidhaege, Winters Assen en Studio Hellenthal. Podium Zuidhaege organiseert voor jongeren uit de Internationale Schakelklas een dansproject. Winters Assen geeft in december en januari jonge DJ’s de mogelijkheid om op te treden. Studio Hellenthal heeft in oktober 2023 met jongeren uit Assen een film gemaakt. Tijdens een feestelijke première in januari 2024 presenteren de jongeren het resultaat.

Tot slot worden het Bevrijdingsfestival en Koningsdag en -nacht geholpen om de programmering beter te laten aansluiten bij de interesses van jongeren. Met deze initiatieven wordt aangesloten bij de behoefte van jongeren zoals naar voren kwam in het onderzoek van de rekenkamercommissie in 2022.

Voor en door jongeren

Bij de activiteiten vindt de gemeente het belangrijk dat jongeren zelf kunnen meedenken over activiteiten. DNK en Podium Zuidhaege zijn daarom gestart met jongerenpanels waarin jongeren meedenken maar ook zelf met ideeën komen over het aantrekkelijker maken van de programmering.

Jongeren worden ook betrokken bij het verbeteren van de communicatie over de programmering naar jongeren. Garage TDI is dit jaar gestart met het project ‘Move your ass’. Jongeren ontmoeten elkaar op zaterdagavonden en werken gezamenlijk toe naar een festival voor jongeren in 2024. Voor de organisatie van Koningsdag en Nacht in 2024 kunnen jongeren via het digitale jongerenpanel van de gemeente aangeven wat zij van het programma vinden. Op basis van de antwoorden kan het programma nog worden aangepast.

Extra middelen OCW

In 2022 stelde staatssecretaris Uslu van Cultuur aan middelen beschikbaar voor extra culturele activiteiten voor jongeren omdat zij in coronatijd veel hebben moeten missen. Op deze manier wilde zij een impuls geven aan jongeren en cultuur. Assen heeft dit budget het afgelopen jaar ingezet voor onder andere versterking van jongerenparticipatie en extra activiteiten tijdens festivals. Voor 2023 en 2024 is per jaar bijna 300.000 euro beschikbaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen