Denk (opnieuw) mee over het Havenkwartier

Foto: Google Maps

De gemeente vraagt inwoners van Assen (opnieuw) mee te denken over het Havenkwartier. “Een ieder die dat wil, kan reageren op het ontwerp structuurvisie voor het Havenkwartier”, aldus de gemeente.

Vlak voor de zomer werd in zowel fysieke bijeenkomsten als online vragenlijsten opgehaald wat voor belangstellende Assenaren belangrijke elementen zijn. En onlangs heeft de gemeenteraad gesproken over de plannen. Dat is verwerkt in de ontwerp structuurvisie Havenkwartier, die tot en met 13 februari ter inzage ligt. Als alle reacties zijn verzameld, stelt de gemeenteraad de structuurvisie komend voorjaar definitief vast.

Formeel gezien is een inspraakprocedure niet nodig voor het vaststellen van een structuurvisie. Daarin staan immers vooral contouren en uitgangspunten en nog geen concrete invulling. Maar wethouder Ruimtelijke Ordening Cor Staal hecht er veel waarde aan om juist in deze fase reacties op te halen: “Het is een omvangrijk project, waarbij een beeldbepalend deel van de stad ingrijpend verandert. Dan kunnen we maar beter van tevoren met elkaar bepalen hoe we dat gaan doen.”

Structuurvisie

Op enkele punten is de structuurvisie inmiddels wat aangescherpt. Zo stelt het college dat er meer woningen kunnen komen dan de eerder aangegeven 650, als dit goed inpasbaar is en effecten beheersbaar blijven. Ook is een extra locatie voor een hoger gebouw aan het eind van de Havenkade opgenomen in de ontwerp structuurvisie. Daarnaast is er extra aandacht voor de (sociale) veiligheid van de onderdoorgang onder het spoor en zal een besluit over extra oversteken voor langzaam verkeer over de Industrieweg pas aan de orde komen als blijkt dat daar daadwerkelijk behoefte aan is.

Havenkwartier

Het Havenkwartier ligt ingeklemd tussen het Havenkanaal, de Industrieweg en de spoorlijn richting Groningen. Al jaren zijn er plannen om dit verouderde bedrijventerrein te transformeren naar een woonwijk. Juist de ligging tegen de binnenstad aan, maakt dit gebied uitermate geschikt voor het realiseren van een nieuwe wijk in een groene en aantrekkelijke openbare ruimte. Het stoere en industriële karakter met de beeldbepalende graansilo’s biedt unieke kansen voor een levendig, ontspannen en tegelijk ook stedelijk woonmilieu.

De ontwerp-structuurvisie en nadere informatie is te vinden op: www.assen.nl/havenkwartier

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen