Gemeente Assen ondertekent Direct Duidelijk Deal voor begrijpelijke communicatie

Ondertekening door wethouder Jan Broekema en gemeentesecretaris Theo Dijkstra.
Ondertekening door wethouder Jan Broekema en gemeentesecretaris Theo Dijkstra.
Foto: via gemeente Assen

De gemeente Assen wil duidelijker communiceren in begrijpelijke taal voor iedereen. Daarom ondertekenden wethouder Jan Broekema en gemeentesecretaris Theo Dijkstra de Direct Duidelijk Deal maandag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor medewerkers.

De gemeente informeert inwoners en ondernemers over veel onderwerpen. Het kan gaan over bouwwerkzaamheden in de buurt, over vergunningstrajecten, over zorg of over een uitkering. Deze informatie is soms ingewikkeld en kan vaak makkelijker opgeschreven worden. Het doel van de deal is dat inwoners en ondernemers duidelijke en goed leesbare informatie krijgen.

Wethouder Jan Broekema: “Iedere inwoner of ondernemer heeft behoefte aan een overheid die hem of haar serieus neemt. En dat begint bij begrijpelijke en duidelijke informatie. Dit voorkomt uiteindelijk vragen en onzekerheid. Het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal is voor mij dan ook logisch. Het startsein om onze informatie zo helder mogelijk te maken.”

Van brieven herschrijven tot schrijftraining

De gemeente gaat het komende jaar begrijpelijk schrijven op allerlei manieren onder de aandacht brengt. Afgelopen maanden zijn er al meer dan 50 onduidelijke brieven herschreven. Daar gaat de gemeente komend jaar mee door zodat eind 2024 zoveel mogelijk brieven duidelijk zijn. Er zijn schrijfcoaches opgeleid die medewerkers helpen met begrijpelijk schrijven. Ook krijgen medewerkers die veel schrijven een training om duidelijke teksten te schrijven. Met behulp van schrijftips, een training en goede voorbeelden uit de praktijk kan iedereen zijn communicatie verbeteren.

Direct Duidelijk Deal

De Direct Duidelijk Deal is een initiatief van het landelijke platform Gebruiker Centraal. Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal maakt een organisatie de afspraak om duidelijk te communiceren. Verschillende gemeentes en andere overheidsorganisaties hebben het manifest al ondertekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen