De gemeente Assen heeft plannen voor de aanleg van een warmtenet en het oprichten van een gemeentelijk warmtebedrijf. Het college legt dit voorstel in juni voor aan de gemeenteraad. Met een warmtenet maakt Assen een flinke stap in haar ambitie om van het aardgas af te gaan.
Het gebruik van fossiele brandstoffen (gas en olie) zorgt voor de uitstoot van CO2 en andere schadelijke gassen. Nederland wil vanaf 2050 geen broeikasgassen meer uitstoten. Om dit te bereiken, moeten we ook onze huizen aanpassen. Dit betekent dat er een alternatief moet komen voor het verwarmen van huizen met aardgas.
Voor veel inwoners van Assen is het te duur om over te stappen naar een verwarmingssysteem zonder aardgas. Hoewel er subsidies zijn voor warmtepompen, zijn de kosten voor een volledig elektrisch systeem en benodigde woningisolatie vaak te hoog. Een warmtenet is een betaalbaar alternatief. Betaalbaar betekent dat het goedkoper is dan het gebruik van aardgas.
Een warmtenet bestaat uit leidingen onder de grond waar warm water door stroomt. Dit warme water verwarmt huizen en levert warm water voor bijvoorbeeld de douche. Hiermee is een cv-ketel op gas niet meer nodig. Een warmtenet is goedkoper dan andere oplossingen, zoals een warmtepomp per woning. Daarnaast hoeven huizen minder ingrijpend geïsoleerd te worden en wordt het elektriciteitsnet minder belast.
Warmtenetten kunnen betaalbaar worden aangelegd als de gemeente de regie heeft. Commerciële bedrijven vragen hogere rendementen, wat leidt tot hogere prijzen voor de afnemers. Door zelf een warmtebedrijf op te richten, kan de gemeente ervoor zorgen dat het warmtenet betaalbaar blijft voor alle inwoners. Dit model heeft al succes in andere Nederlandse gemeenten zoals Groningen, Deventer, Apeldoorn en Almelo.
Woningcorporatie Actium is een belangrijke partner in het traject. Actium bezit veel huurwoningen in Assen en heeft een grote verduurzamingsopgave. De samenwerking met Actium is cruciaal om voldoende woningen aan te sluiten en het warmtenet succesvol te maken.
In de Transitievisie Warmte van de gemeente Assen staat hoe de stad aardgasvrij kan worden. Voor veel wijken in Assen is een collectief warmtenet een goede oplossing. Dat geldt ook voor de Lariks. De gemeente Assen wil beginnen met de aanleg van een warmtenet in de wijk Lariks-Noord. Hier heeft woningcorporatie Actium veel woningen. Er kunnen hier huur- en koopwoningen worden aangesloten bij voldoende draagvlak vanuit inwoners. Na Lariks-Noord wordt gestart met de aanleg binnen andere delen van de wijk Lariks. Inwoners worden betrokken bij de oprichting van het warmtebedrijf en de aanleg van het warmtenet.
Met de oprichting van een gemeentelijk warmtebedrijf en de aanleg van een warmtenet in de Lariks, zet de gemeente Assen een belangrijke stap richting een duurzame en aardgasvrije toekomst. Dit initiatief draagt bij aan de klimaatdoelstellingen en biedt een betaalbare oplossing voor de inwoners van Assen.