Stemmen voor verkiezing Europees Parlement in Assen

jun 06 , 9:10 Gemeente
stem potlood de redactie 915x518 1
Vandaag, donderdag 6 juni mag gestemd worden voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
Alle stemlokalen in de gemeente Assen zijn toegankelijk voor mindervaliden, behalve behalve Sportcomplex Marsdiek.

Op wie kunt u stemmen

Kandidatenlijst

Lijst 1 GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA)
Lijst 2 VVD
Lijst 3 CDA - Europese Volkspartij
Lijst 4 Forum voor Democratie
Lijst 5 D66
Lijst 6 Partij voor de Dieren
Lijst 7 50PLUS
Lijst 8 PVV (Partij voor de Vrijheid)
Lijst 9 JA21
Lijst 10 NL PLAN EU
Lijst 11 ChristenUnie
Lijst 12 Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
Lijst 13 BBB
Lijst 14 Meer Directe Democratie
Lijst 15 SP (Socialistische Partij)
Lijst 16 vandeRegio
Lijst 17 Volt Nederland
Lijst 18 Belang Van Nederland (BVNL)
Lijst 19 NSC
Lijst 20 Piratenpartij - De Groenen
De Europese Verkiezing worden één keer in de vijf jaar gehouden in de 27 lidstaten van de Europese Unie. Niet alle lidstaten stemmen op dezelfde dag. De verkiezing moet plaatsvinden tussen donderdag 6 juni en zondag 9 juni 2024. Het Europees Parlement is de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie en vertegenwoordigt de burgers van de lidstaten van de Europese Unie. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie heeft het een wetgevende taak op uiteenlopende gebieden zoals landbouw, voedselveiligheid, milieu en de begroting binnen de Europese Unie.

Telling

De openbare zitting van het gemeentelijk stembureau is aanstaande vrijdag 7 juni vanaf 9.00 uur in de Bonte Wever. Tijdens de zitting worden de stemmen die in de gemeente Assen op donderdag 6 juni zijn uitgebracht, nogmaals geteld en gecontroleerd.
Omdat in Europa niet overal op de dezelfde dag wordt gestemd, mag de verkiezingsuitslag van de gemeente Assen niet al op vrijdag 7 juni bekend gemaakt worden. Daarom wordt de zitting van vrijdag 7 juni na het afronden van de telling geschorst en hervat op maandagochtend vanaf 9.00 uur aan de Noordersingel. Tijdens de hervatte zitting stelt het gemeentelijk stembureau het verslag van de zitting van vrijdag 7 juni vast.
De verkiezingsuitslag van de gemeente Assen wordt vervolgens na de afronding van de hervatte zitting op gepubliceerd op www.assen.nl/verkiezingen