Straatnamen in Assen vertellen geschiedenis

31 okt , 9:20 Gemeente
kloosterstraat assen
Google Maps
Straatnamen in Assen vertellen en verwijzen naar de geschiedenis. Dat meldt de gemeente.
'Waarom heeft Assen een Kloosterstraat? En wie of wat is die Drost uit het Drostenlaantje? En waar komt de naam Overcingellaan vandaan?' Wethouder Bert Jan ten Oever en raadslid Michiel Hasslacher (VVD) onthulden vorige week woensdag het nieuwe straatnaambord Kloosterstraat.
De herkomst van de straatnamen in de binnenstad krijgen zo achtergrondinformatie. Onder Kloosterstraat ‘Abdij Maria in Campis staat nu de oorsprong van Assen in 1259’.

Meer dan stenen

“Ik ben heel blij dat ons erfgoed (de monumenten en gebouwen) meer is dan alleen maar stenen”, vertelt Hasslacher enthousiast. “Het verhaal over onze stad is ook vastgelegd in onze straatnamen. Dat gaat over mensen, over plekken en over gebeurtenissen. En nu vertellen we het verhaal van de geschiedenis van Assen nog beter.”

Kern van de geschiedenis

Nynke Scheeper, adviseur erfgoed van de gemeente legde uit dat meerdere straten onderschrift met informatie krijgen. “Naast de Kloosterstraat geven we nog zeven andere straten in het centrum een verwijzing naar haar geschiedenis”, vertelt ze. “Dat zijn Drostenlaan, Overcingellaan, Torenlaan, Kruisstraat, Menning, Javastraat en Nieuwe Huizen. De straatnamen krijgen een korte uitleg, zodat je de kern van de geschiedenis van Assen meekrijgt. Dit kan mensen nieuwsgierig maken naar de geschiedenis van onze stad.”
Mensen die meer willen weten over de geschiedenis van Assen kunnen een stadswandeling boeken bij de VVV. De Asser Historische Vereniging vertelt meer over de geschiedenis tijdens deze wandeling.