Max Wind en Joeri Heegstra winnen Drentse Talentprijs Cultuur

apr 18 , 9:10 Kunst&Cultuur
cultuur talentprijs 2543px sv19732
Theaterauteurs Max Wind en Joeri Heegstra uit Assen zijn de winnaars van de Drentse Talentprijs Cultuur 2024.
De landelijke jury met onafhankelijke experts schrijft in haar juryrapport: “We zien de actuele en maatschappelijke betrokkenheid van Max en Joeri omgezet in prachtige theaterstukken met originele invalshoeken.”
De Drentse Talentprijs Cultuur is een prijs van Stichting Kunst & Cultuur (K&C) die hiermee de artistieke prestaties van cultureel talent in de provincie in de schijnwerpers zet. Het geldbedrag van 2.500 euro en de bijbehorende sculptuur werden op maandag 15 april door Marieke Vegt, directeur van K&C, en juryvoorzitter Marco Out uitgereikt.

Exit Poll

Max Wind en Joeri Heegstra zijn theatermakers die in 2023 de politieke satire 'Exit Poll' schreven. Een humoristische voorstelling die speelt met het idee wat als 80 procent van de Nederlanders blanco zou stemmen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Eerdere voorstellingen van de winnaars lieten ook al zien dat zij een groot vermogen hebben om maatschappelijke thema’s op een originele en poëtische wijze vorm te geven.
Joeri en Max hebben beide de performersopleiding gevolgd aan de Toneelacademie Maastricht. Ze begonnen hun carrière bij theaterschool NizNo in Assen, nu bekend als Garage TDI. Dit jaar schreven ze voor de vooropleiding van Garage TDI de voorstelling ‘Het uur der Aarde in Drenthe’.

Ook andere genomineerden krijgen veel waardering

De jury had ook lovende woorden voor Hans van de Werf en Jules te Velde, de twee andere genomineerden. Beide hebben volgens de jury in 2023 een grootse prestatie geleverd en verdienen veel lof. Zij ontvangen elk 500 euro. Hans van de Werf regisseerde in 2023 de locatievoorstelling De Vlaggenhijsers en boekte succes met zijn band Hiigo. Op dit moment wordt het nummer Tankstation veelvuldig gedraaid. De wijze waarop Hans uitdrukking weet te geven aan zijn kunst en wat er speelt in de samenleving, vindt de jury prachtig.
Jules te Velde bracht zijn eigen modecollectie in 2023 uit. De jury noemt deze collectie eigenzinnig, dromerig en theatraal. De materiaalkeuze en modellen waarmee Jules werkt spreken de jury aan. Daarnaast valt zijn antieke mindset op in een tijd waarin veel andere modeontwerpers spelen met het futuristische.

Over de Drentse Talentprijs Cultuur

De Drentse Talentprijs Cultuur wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting Kunst & Cultuur. De prijs plaatst de uitblinkers van het afgelopen jaar op een voetstuk en biedt ze met een financiële bijdrage de kans om hun werk en talent verder te ontwikkelen.