Memorabel 2024 voor Drents Museum

02 jan , 11:25 Kunst en Cultuur
unnamed 18
Sake Elzinga via Drents Museum
Zaaloverzicht Antonio López - Meester van het Spaans realisme.

Voor het Drents Museum in Assen - dat dit jaar zijn 170ste verjaardag vierde - was 2024 een memorabel jaar. Niet in de laatste plaats dankzij twee markante gebeurtenissen. In oktober vorig jaar opende de nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia. En eerder in oktober ging officieel de nieuwe locatie Drents Museum De Buitenplaats in Eelde van start. In totaal trok het museum circa 170.000 bezoekers in 2024, waarvan 145.000 in Assen en ruim 25.000 in Eelde.

Harry Tupan, algemeen directeur: ‘We zijn enorm blij dat we in Assen met Labyrinthia ons publiek weer een compleet aanbod kunnen presenteren. Ondanks alle verbouwingen gedurende een groot deel van het jaar zijn we toch uitgekomen op 145.000 bezoekers en daar zijn we heel content mee.’ Labyrinthia is een compleet andere beleving van de museumcollectie. In vijftien zalen dwaal je door de collectie, kom je kris kras archeologie, kunst en geschiedenis tegen en doet elke zaal een beroep op al je zintuigen.

López, Dacia en een derde Van Gogh

Een van de blikvangers afgelopen jaar was de tentoonstelling over de Spaanse tekenaar, schilder en beeldhouwer Antonio Lopéz (1936) waarin een omvangrijk overzicht te zien was van ‘de grootste nog levende realist’. Daarnaast was de archeologietentoonstelling Dacia - Rijk van goud en zilver een grote publiekstrekker. De tentoonstelling - tot nu toe goed voor ruim 70.000 bezoekers en nog te zien tot en met 26 januari 2025 - belicht aan de hand van meer dan 600 bijzondere gouden en zilveren voorwerpen de rijkdom en identiteit van de Daciërs. Antonio López en Dacia scoorden bij het publiek een 8,6 als waarderingscijfer.

Een ander hoogtepunt vormde de aankoop deze zomer van de aquarel Landschap met een boerderij van Vincent van Gogh die hij maakte in 1883 tijdens zijn verblijf in Drenthe. Met deze aanwinst heeft het museum nu drie ‘Drentse’ Van Goghs in de collectie. Landschap met boerderij is vanaf eind januari te zien in de Zaal van de Schoonheid in Labyrinthia.

2025: Woonwagenbewoners, Piratencultuur en Wunderkammer

Het programma van 2025 van het Drents Museum is in alle opzichten divers en niet voor de hand liggend. Vanaf 16 februari trapt het museum af met een groot overzicht van 75 jaar figuratieve kunst in de tentoonstelling Gen F. Circa 140 schilderijen, tekeningen en beelden uit eigen collectie van meer dan 75 kunstenaars staan in de schijnwerpers. Verschillende generaties kunstenaars uit heel Nederland worden belicht.

In het voorjaar focust het museum op twee bijzondere Drentse onderwerpen. In Volk van de Ventweg - Reizigers in Drenthe maakt de bezoeker kennis met woonwagenbewoners in Drenthe uit verschillende tijden. Van P. Kremer die met zijn woonwagen Assen binnenreed in 1876 tot en met bekende hedendaagse reizigers. Tegelijkertijd presenteert het museum Donders dikke plaoten - Piratencultuur in Drenthe. Als nooit te voor leeft de piratenmuziek die mateloos populair is onder jongeren in Noordoost-Nederland. De sfeer en de muziek van piratenzenders, zolderkamertjes en schuurtjes is te zien en te horen in de tentoonstelling.

In september zijn de ogen gericht op de tentoonstelling Microkosmos - De wereld in een Wunderkammer. Het is de afscheidstentoonstelling van algemeen directeur Harry Tupan die dan vanwege zijn pensioen bij het museum vertrekt. Als samensteller heeft Tupan stad en land afgestruind op zoek naar klassieke Wunderkammerobjecten. Hij neemt de bezoeker mee in één groot kunstwerk waarin de meest bizarre rariteiten naast bijzondere hedendaagse kunstwerken staan. Een ode aan een wereld waarin verwondering, schoonheid en curiositeit centraal staan.

Art nouveau in Drents Museum De Buitenplaats

Vanaf begin 2024 is Museum De Buitenplaats onderdeel van het Drents Museum en is de locatie omgedoopt tot Drents Museum De Buitenplaats. Na een korte verbouwing van het museumpaviljoen vond op 5 oktober met maar liefst 2.000 bezoekers de heropening plaats met een nieuwe koers en onder een nieuwe naam. Met als uitgangspunt de collectie kunst rond 1900 van het Drents Museum krijgt kunst uit de art nouveau hier de hoofdrol. In de openingstentoonstelling Power to the Flower staan bloemen in de kunst van de art nouveau centraal. De tentoonstelling - nog te zien tot en met 6 april 2025 - heeft tot nu toe 10.000 bezoekers getrokken. In november kreeg het museumcafé een facelift en een nieuwe naam: Brasserie Röling. Een eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden kunstenaar Matthijs Röling (1943-2024), die van grote betekenis is geweest voor De Buitenplaats.