Aftrap Week van de Pleegzorg in Drenthe met deurmatten

Week van de Pleegzorg.
Week van de Pleegzorg.
Foto: via Communicatie Leger des Heils W&G Noordoost

Deze week is het de Week van de Pleegzorg. Woensdag werden deurmatten neergelegd bij de Brink in Assen. Deze deurmatten staan symbool voor het tekort aan pleeggezinnen. In de provincie Drenthe zijn minimaal dertig nieuwe huishoudens nodig die van hun huis een 2e thuis willen maken.

Bij de aftrap van de Week van de Pleegzorg was wethouder Jan Broekema van de Gemeente Assen ook aanwezig. Pleegzorgaanbieders in Drenthe stonden woensdag met zo’n 30 deurmatten in Assen en deelde informatie uit aan voorbijgangers. Wethouder Jan Broekema opende de start van de campagne met de woorden: ‘Ik hoop dat we volgend jaar kunnen zeggen dat heel veel van deze matten bij nieuwe pleegouders voor de deur liggen.’

Tekort aan pleegouders

“Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af. Dit heeft tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt. Bij voorkeur hebben we voor ieder kind keuze uit minimaal drie pleeggezinnen om de ideale match te maken”, aldus de pleegzorgaanbieders van Pleegzorg Drenthe. “Opgroeiende kinderen hebben een stabiele en veilige omgeving nodig. Maar als die zorg ontbreekt, dan is het belangrijk dat er pleeggezinnen zijn die een 2e thuis bieden. Een plek in de buurt waar kinderen terecht kunnen als het thuis even niet gaat”. Sommige pleeggezinnen nemen een kind in huis op tot de problemen thuis zijn opgelost. Maar ook parttime kan een pleegouder van grote betekenis zijn. Dan komt een kind bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie bij hen.

Onderzoek naar thuisgevoel

Pleegzorg Nederland onderzocht onder 2052 Nederlanders wat het thuisgevoel precies is omdat de organisatie pleegkinderen juist dat wil bieden. Maar liefst 56% van de inwoners van Drenthe zegt dat een fijn thuis een grote rol speelt voor hun gevoel van geluk. Voor 22% is een ‘thuisgevoel’ daarbij zelfs doorslaggevend. Dit benadrukt dat het creëren van een veilig thuisgevoel van zeer groot belang is. Het maakt kinderen gelukkiger en helpt hen verder in de ontwikkeling richting een stabiele situatie. Het onderzoek laat zien dat een thuis om meer draait dan een vaste woonplek. Vooral een ‘sterk gevoel van veiligheid’ en ‘samenwonen met mensen die om elkaar geven’, zijn de belangrijkste elementen om een veilig thuisgevoel te creëren.

De ondervraagden vinden het over het algemeen (zeer) belangrijk dat kinderen die (deels) niet thuis kunnen wonen, op een andere fijne plek dit thuisgevoel kunnen ervaren (85%). Volgens Drentenaren heeft een kind dat niet thuis kan wonen liefde en aandacht (71%), een veilige plek (64%) en/of stabiliteit (34%) nodig. 9% van de inwoners in Drenthe heeft weleens overwogen om een pleegkind op te vangen.

Verhalenavond met live-muziek

Op vrijdag 10 november vindt een unieke verhalenavond plaats in de Culturele Stefanuskerk in Beilen. Een volwassen pleegkind, een moeder en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal en geven een inkijkje in de wereld van pleegzorg. Muzikante Noraly speelt een aantal speciaal voor deze avond geschreven nummers met teksten die de verhalen prachtig illustreren. Entree is € 5,- per persoon. Tijd: 19:30 –21:45 uur. Aanmelden voor de verhalenavond kan op www.yorneo.nl/verhalenavond-pleegzorg

Pleegzorg Drenthe

Pleegzorg is in Nederland regionaal georganiseerd. Pleegzorg Drenthe is een samenwerkingsverband tussen de pleegzorgaanbieders Yorneo, Leger des Heils en William Schrikker Gezinsvormen. Gezamenlijk werven de organisaties nieuwe pleegouders en geven zij hier voorlichting over.

De landelijke Week van de Pleegzorg duurt tot en met 8 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen