Santa Máxima doorkruist ook de provincie Drenthe

Alle deelnemers op het circuit in Assen.
Alle deelnemers op het circuit in Assen.
Foto: Henk Sieders

Misschien ben je ze tegengekomen, de motorrijdende kerstmannen en -vrouwen van Santa Máxima. Ze reden met zo’n 100 tegelijk over het TT circuit in Assen afgelopen zaterdag, om van daaruit per provincie af te splitsen en hun weg te vervolgen door Groningen, Friesland en Drenthe.

Het was een mooie kleurrijke stoet die op deze ludieke manier de aandacht wil vragen voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Wat begon in Noord-Holland is uitgegroeid naar heel Nederland. In Noord-Holland is het platform Santa Máxima Nederland opgericht. ‘Wij hebben ons ten doel gesteld zoveel mogelijk geld op te halen voor de afdeling “verblijf en activiteiten” van het Prinses Máxima centrum. Dit doen wij door op verschillende manieren geld in te zamelen. Door als kerstman op de motor een tourrit te rijden creëren wij aandacht voor onze missie. In 2020 hebben wij €13.222, weten op te halen en in 2021 door vele donaties €16.650,-. In 2022 maar liefst €22.406,-. Op dit moment staat de teller voor 2023 op bijna €19.000,- en hopen we natuurlijk dat er nog wat bijkomt, doneren kan nog’, laat de organisatie enthousiaste weten.

Mooie herinneringen

Omdat de organisatie een platform is en geen stichting gaat 100% van alle donaties naar het centrum. De afdeling “verblijf en activiteiten” die financieel wordt ondersteund, biedt tijdens de behandeling de kinderen, hun broertjes en zusjes, pappa’s en mamma’s activiteiten aan om even de ziekte te kunnen vergeten en om mooie herinneringen te maken. In het Prinses Máxima Centrum worden dagelijks activiteiten en evenementen georganiseerd, op de kamers van de kinderen én in speciaal hiervoor ontworpen ruimtes. Zo beschikt het centrum over een theater, bibliotheek, een tienerlounge en een bouwplaats.

De activiteiten die georganiseerd worden, bieden de kinderen afleiding en ontspanning. Daarnaast stimuleert het ook het fysieke, cognitieve, emotionele, sociale en spirituele functioneren. Kinderen ontmoeten elkaar en spelen samen. In de organisatie van activiteiten houden we rekening met alle leeftijdsgroepen en worden ouders, broers en zussen zoveel mogelijk betrokken.

Festiviteiten en voorzieningen

Het verblijfs- en activiteitenprogramma kost per jaar € 165.000,-. Daarvan wordt € 80.000,- besteed aan het optimaal houden van de OKE’s en € 85.000,- daarvan is voor het organiseren van alle activiteiten, festiviteiten en voorzieningen in het Prinses Máxima Centrum voor de kinderen en waar mogelijk hun broers, zussen en ouders. ‘Helaas vergoedt de zorgverzekeraar deze voorzieningen en activiteiten niet. We zijn hierbij volledig afhankelijk van giften van stichtingen, bedrijven en particulieren. “Santa Máxima” is een duidelijke verwijzing naar de financiële steun die kerstmannen en vrouwen aan het centrum geven. Een motorrijdende kerstman/vrouw brengt bij kinderen, vaders en moeders en ieder ander een lach op het gezicht. Het rijden als kerstman/vrouw brengt ook bij ons een lach op het gezicht, echter de verdrietige kant van kanker kennen wij helaas ook. Vandaar onze spreuk “We rijden met een lach en een traan.” besluit de organisatie.

(Foto’s: Henk Sieders)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen