Kwart jongeren ervaren school als geen veilige plek

Foto:

Een kwart van de jongeren in Groningen en Drenthe voelt zich niet veilig op school. Dat blijkt onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe.

Van de jongeren vindt 63 procent dat de eigen school een plek waar leerlingen zich veilig voelen en elkaar met respect behandelen. Echter 21 procent van de jongeren is bang om gepest te worden op school. Leerlingen op praktijkonderwijs en vmbo zijn vaker bang om gepest te worden.

Voor het onderzoek werden 80 jongeren op scholen in beide provincies gesproken en vulden ongeveer 850 jongeren tussen de 12 en 18 jaar een vragenlijst in.

Discriminatie

In het onderzoek werd ook gekeken naar discriminatie. Daaruit blijkt dat veel jongeren discriminatie en pestgedrag zien en ervaren. Slechts één op de zes leerlingen wil een officiële melding maken. Ze proberen vaak het eerst zelf op te lossen, voordat ze er met iemand over praten. “Ze geven daarbij aan niet te willen ‘snitchen’ uit angst dat het groter en erger gemaakt wordt”, aldus het onderzoek. 61 procent van de bevraagden weet echter niet, waar discriminatie gemeld kan worden.

De planbureaus bevelen scholen aan om een veilige schoolomgeving te creëren en pesten en discriminatie bespreekbaar te maken. Daarnaast zijn aanbevelingen als een ‘volwaardig meldpunt oprichten, in afstemming met de lokale anti-discriminatievoorziening’, zorg dat er meer personen zijn waar leerlingen terecht kunnen, maak pesten en discriminatie op een laagdrempelige wijze bespreekbaar en zorg voor meer bekendheid en zichtbaarheid van anti-discriminatievoorzieningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen