VeVa Marcheert: erkenning en waardering veteranen

26 jun , 9:25 Nieuws
veva marcheert drenthe college iris sijbom fotografie 2024
Bijna 90 studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) van Drenthe College marcheerden vrijdag door en rondom Assen. Ook in andere delen van het land liepen zo’n 2500 mbo-studenten een mars. Dit alles in het kader van VeVa Marcheert! Met dit evenement wordt de nationale Veteranendag aangekondigd en bijgedragen aan de erkenning en waardering van veteranen.
Ook studenten zien het belang hiervan in. “Ik vind het belangrijk om respect te tonen voor mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid en voor anderen. Zo laten we als jongere generatie ook zien dat wij hiermee bezig zijn”, laat VeVa-student Joel Berends weten. Joel is een van de studenten die vrijdagmorgen rond 9 uur vertrok voor de 14 kilometer lange mars door en rondom Assen.
Naast een fysieke uitdaging stond ook een educatieve reis door de geschiedenis op het programma. Zo stonden de studenten stil bij het Joods monument en het Lancaster monument in Assen. Rond 13.30 uur kwamen de studenten aan bij de ‘Kop van de Vaart’, waarna zij afmarcheerden richting de Johan Willem Frisokazerne onder de luide stem van de senior instructeur. Daar werd een toespraak gehouden door oud-commandant van de 43e Brigade, de generaal b.d. Komen. "Wat betekent het om veteraan te zijn, wat is de betekenis van de witte anjer en hoe ziet het toekomstige beroep eruit waar de studenten voor klaargestoomd worden?" Daarnaast waren vertrouwen, fysieke en mentale grenzen en respect voor verschillende mensen en culturen onderwerpen die belicht werden tijdens de toespraak.

Uitreiking coin

Alle deelnemende studenten ontvingen tijdens het afsluitende defilé een speciale VeVa Marcheert coin. Ingrid Boots, directeur van Hulp voor Helden: “Met de inzet van fantastische studenten en docenten, stimuleren we de erkenning en waardering voor veteranen onder een breed en vooral jong publiek.” Om studenten het belang hiervan zelf te laten ervaren, hebben zij een coin ontvangen met een afbeelding van de witte anjer. Dit is het nationale symbool voor erkenning en waardering van veteranen.

Hulp voor Helden

VeVa Marcheert is een initiatief van Hulp voor Helden, een organisatie die onze helden al bijna 150 jaar ondersteunt. Wie die helden zijn? Militairen, veteranen én hun thuisfront. Mannen en vrouwen in dienst van onze vrijheid, vrede en veiligheid. Een dienstbaarheid die soms gepaard gaat met eenzaamheid, onbegrip of af en toe zelfs met een traumatische ervaring. En dat is waar Hulp voor Helden zich hard voor maakt. Want, zeggen zij, als wij als samenleving anderen vragen om dergelijke offers te brengen, dan moeten wij als samenleving deze offers ook erkennen en waarderen, en steunen wanneer dat nodig is.

VeVa studenten

Studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) oriënteren zich op een loopbaan bij defensie en leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Daarnaast leren ze ook wat er van militairen gevraagd wordt bij missies in binnen- en buitenland. Het is een brede opleiding die geheel in het teken staat van de veiligheid van Nederland.