In Drenthe moet bijna 4000 hectare extra bos worden aangeplant

Foto:

De provincie Drenthe wil dat de kwaliteit van de bestaande Drentse bossen verbetert én heeft de ambitie om het bos met 3.700 hectare uit te breiden. Het streven is om ruim de helft, zo’n 2.000 hectare te realiseren binnen de aangewezen natuurgebieden en natuurontwikkelingsgebieden; de andere 1.700 hectare zal daarbuiten een plek krijgen. Deze extra inspanningen zijn nodig om de Drentse bomen en bossen goed door te geven aan volgende generaties.

De ambities staan beschreven in de ontwerp Drentse Bomen- en Bossenstrategie die Gedeputeerde Staten dinsdag hebben vastgesteld. Deze strategie is een uitwerking van de landelijke bossenstrategie, waarin staat dat het bos in Nederland in 2030 met 10% moet zijn uitgebreid, wat neerkomt op ongeveer 37.000 hectare.

Drenthe heeft op dit moment 37.323 hectare bos. De natuurwaarde in de Drentse bossen is groot en neemt toe naarmate de bossen ouder worden. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de aanwezigheid van een aantal bijzondere soorten, zoals de zevenster, het linneausklokje en de zwarte specht. Naast natuur en biodiversiteit heeft het bos nog andere functies: het dient als wateropslag, het zorgt voor schone lucht, het legt CO2 vast, het is een fijne plek om te recreëren en het zorgt voor houtproductie. In Drenthe zijn vrijwel alle bossen opengesteld voor recreatief gebruik en bieden zo een belangrijke meerwaarde voor bewoners en toeristen.

Groen dicht in de buurt

Gedeputeerde Henk Jumelet: “In Drenthe heb je het groen altijd dicht in de buurt. Dat is wat het wonen in Drenthe zo mooi maakt. En dat willen we doorgeven aan volgende generaties. In het groot in de natuurgebieden, maar zeker ook bij iedereen om de hoek. Van de aanleg van een voedselbos en het planten van bomen of een klein bosje in het dorp tot het herstellen en uitbreiden van onder andere houtwallen. Natuur in je buurt zorgt voor meer biodiversiteit en een fijne leefomgeving.”

De ontwerp Drentse Bomen- en Bossenstrategie wordt op 16 februari besproken in de Statencommissie Omgevingsbeleid. Vervolgens zullen Gedeputeerde Staten het 6 weken ter inzage leggen, zodat iedereen in Drenthe er iets van mag vinden. Naar verwachting zal de definitieve Drentse Bomen- en Bossenstrategie in het najaar door Provinciale Staten vastgesteld worden.

Bron: Provincie Drenthe. Foto: Redactie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen