Verlenging crisisnoodopvang voor asielzoekers Graswijk tot eind 2023

Foto: Google Maps

De crisisnoodopvang voor asielzoekers aan de Graswijk in Assen wordt tot eind 2023 verlengd. Op deze locatie worden sinds 1 oktober 2022 maximaal 50 asielzoekers opgevangen, voor wie in Ter Apel geen plaats is.

Crisisnoodopvang in Assen

Nederland heeft te weinig opvangplekken voor mensen die hier een veilig onderkomen zoeken. Om te voorkomen dat mensen op straat moeten slapen, zijn crisisnoodopvangplekken nodig. Het kabinet heeft medio 2022 alle veiligheidsregio’s gevraagd opvanglocaties te openen. De Drentse gemeenten hebben destijds met elkaar afgesproken dat zij samen 450 plekken voor de crisisnoodopvang voor hun rekening zouden nemen, waarvan 50 in Assen. Op 1 oktober 2022 ontving de gemeente Assen de eerste bewoners in de crisisnoodopvang aan de Graswijk. In deze voormalige woonboerderij worden nu maximaal 50 vluchtelingen opgevangen. Zij hebben hier een plek om te slapen, eten en ontspannen. De opvanglocatie zou in principe open zijn tot 1 april 2023.

Crisisnoodopvang blijft nodig

De doorstroom van asielzoekers staat nog altijd onder grote druk. Er zijn nog steeds onvoldoende opvanglocaties beschikbaar zijn om alle vluchtelingen onderdak te bieden. Staatssecretaris Van der Burg heeft aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gevraagd om de crisisnoodopvang voor asielzoekers ook na 1 april open te houden. Volgens de staatssecretaris is de vluchtelingenstroom nog steeds zo groot dat ze deze plekken onmogelijk kunnen missen.

Verlenging

Het college wil zijn verantwoordelijkheid in de huidige asielcrisis nemen. Daarom is besloten de opvang aan de Graswijk in Assen te verlengen tot en met 31 december 2023. Hierbij wordt de capaciteit van 50 opvangplekken aangehouden. In een recente bijeenkomst is met buurtbewoners gesproken over de ervaringen met de opvanglocatie en een mogelijke verlenging van de opvang. Deze ervaringen zijn meegenomen in de besluitvorming.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen