Lopen in de voetsporen van Van Gogh in Drenthe

Presentatie wandeloute van Gogh.
Presentatie wandeloute van Gogh.
Foto: via Marketing Drenthe

Naast fietsen in de sporen van Van Gogh is het vanaf nu ook mogelijk om in zijn voetsporen te wandelen. Lokale deskundigen stelden prachtige bewegwijzerde wandelroutes samen, waar voor een deel de routes gevolgd worden die Vincent van Gogh ook liep. De van Gogh Drenthe wandelroutes werden vrijdag geopend. Voor wie zich extra wil verdiepen, zijn er twaalf podcasts ontwikkeld waar meer wordt verteld over Van Gogh en zijn tijd in Drenthe.

Struinen als Vincent

Vincent van Gogh hield ontzettend van wandelen en struinen door de natuur. In Drenthe trok hij er veel op uit en liep uren achtereen. De ongerepte natuur en ook de veengebieden, waar de turfwinning in volle gang was, trokken hem enorm aan. Vanaf maart dit jaar was het al mogelijk om Van Gogh routes te fietsen in Drenthe. Nu zijn er ook vier wandelroutes uitgezet met lokale werkgroepen waar het Van Gogh Huis Drenthe, Stichting Promotie Emmen, Erfgoednetwerk Emmen, Kunstenaarsdorp Zweeloo en Shary onderdeel van uit maakten. 8 september namen gedeputeerde Willemien Meeuwissen, Jeroen Westendorp (wethouder gemeente Hoogeveen en bestuurslid Recreatieschap Drenthe) en Astrid Crum (Marketing Drenthe) de eerste wandelgidsen in ontvangst.

Vier routes met podcasts

De routes hebben elk een eigen thema. Bij wandelrondje ‘Nieuw begin’ (12 km) rond Hoogeveen ligt de nadruk op de persoon Vincent van Gogh en wat we kunnen leren uit de brieven die hij tijdens zijn hele Drentse periode schreef aan zijn broer Theo. Wandelrondje ‘Verblijf in oerlandschap’ (11 km) loopt rondom Nieuw-Amsterdam/Veenoord en laat de wandelaar door de ogen van Vincent naar het Drentse landschap kijken. ‘Symfonie van kleur’ is een route van 8 km rondom de oude brinkdorpen Zweeloo en Oud-Aalden, die al eeuwen een aantrekkingskracht op schilders hebben. Wandelroute ‘Als een droom’ (17 km) is de langste van de routes en volgt voor een groot deel de oude route die Van Gogh in 1883 te voet aflegde na zijn bezoek aan Zweeloo. Bij de routes is een twaalftal podcasts te beluisteren waar meer wordt verteld over de levenslessen van Van Gogh en zijn verblijf in Drenthe.

Op pad

De routes zijn geheel bewegwijzerd door Recreatieschap Drenthe. De wandelgids: ‘De stappen van Van Gogh’ is beschikbaar in het Nederlands, Duits en Engels. De uitgebreide gids is voor € 5,95 te koop o.a. bij Tourist Info Aalden-Zweeloo, VVV Tourist Info Assen, Tourist Info Emmen en Tourist Info Hoogeveen. De routes (zonder uitgebreide omschrijving) zijn online te downloaden via www.vangoghdrenthe.nl/wandelroutes

Meer Van Gogh

Naast de wandel- en fietsroutes zijn er nog veel meer Van Gogh activiteiten in Drenthe. Het is onderdeel van Van Gogh Drenthe, een samenwerking tussen provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen