Blue Monday, oftewel deprimaandag, brengt winters weer

15 jan , 9:25 Nieuws
snowdrops 1271692 960 720 sneeuwklokjes sneeuw
Deze maandag is het weer Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Het weer kan ook maar zo White Monday worden volgens Weeronline.
De komende week wordt het kouder weer waarbij het af en toe wit kan zijn. Maandag trekken winterse buien over het land. Landinwaarts gaat het om (natte) sneeuw. Aan de kustprovincies valt voornamelijke regen, hagel en regen. Af en toe schijnt de zon tussen de buien door. De temperatuur ligt rond het vriespunt tijdens buien.
Maandagavond gaat het opnieuw soms sneeuwen. De maxima liggen rond de -2 graden waardoor het opnieuw glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuw.
In het noorden van het land komen dinsdagochtend volgens Weeronline opnieuw sneeuwbuien voor. Deze buien verdwijnen in de loop van de middag.
De weersverwachting voor woensdag blijft nog onzeker. Een neerslaggebied vanuit de Atlantische Oceaan trekt via Frankrijk richting het noordoosten. De exacte koers is nog niet zeker. Verleden week meldden verschillende instanties 20 centimeter sneeuw, maar voor de komende week is het nog niet zeker of er sneeuw valt of dat het toch eindigt in regen en droge momenten.
Donderdagochtend valt mogelijk eerst nog sneeuw, maar in de loop van de dag wordt het droger en breekt de zon geregeld door. Vrijdag en zaterdag zijn er flinke zonnige perioden en wordt het mooi winterweer. Misschien valt vrijdag lokaal nog wat winterse neerslag, maar grotendeels verlopen deze dagen droog. Het wordt 1 tot 3 graden op vrijdag en maximaal 4 graden op zondag. Tijdens de nachten vriest het licht.

Blue Monday

Blue Monday (deprimaandag) valt op elke derde maandag van het jaar en is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005. Naar zijn eigen zeggen, blijkt uit zijn wetenschappelijk verantwoorde formule dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.
Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Ook zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.
Het positieve op deze Blue monday is dat we ten opzichte van 1 januari een half uur meer daglicht hebben en het per week langer licht gaat worden.