Column: Feitjes over voeding

16 jan , 13:30 Nieuws
11 01 2025 portretten esther de boer lsfotografie 01
LS Fotografie

Je vindt het vast een prima idee als ik weer eventjes wat feitjes over voeding en calorieën met je deel.

Volwassenen hebben sowieso 1200 calorieën per dag nodig. Onze longen, lever, hersenen en nieren hebben dit nodig om goed te kunnen functioneren. Het goede nieuws is, dat het dus helemaal niet nodig en ook niet goed is om een crashdieet van 500 tot 800 calorieën per dag te volgen. Je lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en hoeveel je beweegt bepalen samen hoeveel calorieën jij nodig hebt. Hoe langer en zwaarder je bent en hoe hoger je bewegingsactiviteit, hoe meer energie je nodig hebt. Voor de meeste vrouwen die willen afvallen werkt het prima om 1700 calorieën per dag te eten en te drinken. Iedereen is anders, met de Harris Benedict Formule kan je precies berekenen hoe het bij jou zit.

De meeste mensen gaat het niet lukken om hun eten goed te maken met sporten. Gemiddeld verbrandt de mens met wandelen zo’n 300 kcal per uur, met fietsen op een gewone fiets 600 kcal per uur en met een uur rennen 800 kcal per uur. Nog steeds is iedereen anders, dit is gemiddeld. Met een Twix of ander stuk chocolade heb je binnen twee minuten de calorieën van een uur wandelen weer binnen. Een salade met kaas en nootjes en de calorieën van het uurtje fietsen zijn alweer opgegeten. Even lekker uit eten? Je krijgt zonder dat je het door hebt 1200 tot 2000 calorieën in je lichaam. Ze zeggen niet voor niks: 80% draait om voeding en 20% om beweging. Sport heeft andere hoofddoelen, je kan er zeker wat calorieën mee verbranden, maar je gaat er je eten niet mee goedmaken. De combinatie van minder calorieën eten/drinken en meer calorieën verbranden door consequent meer te bewegen zorgt samen voor het grootste effect.

Als je na 20 uur ’s avonds eet, kom je aan! Dit is niet waar. Je stofwisseling draait 24/7, die stopt niet na 20 uur. Eet je een lange periode meer calorieën dan je nodig hebt, dan kom je aan. Dit kan door één grote maaltijd per dag met meer calorieën dan je nodig hebt te nuttigen en het kan ook door zes kleine maaltijden te eten die in totaal boven de calorieën uitkomen die jij nodig hebt. Het probleem is vaak dat mensen na 20 uur borrelen, chips, kaasplankjes of snacks eten. Deze producten kunnen ervoor zorgen dat je boven het aantal calorieën dat je nodig hebt uitkomt en doe je dit consequent een langere periode, dan kom je aan. Ik eet mijn avondeten elke dag tussen 20 uur en 23 uur en ik kom niet aan. Het gaat dus niet om het tijdstip, het gaat om het aantal calorieën.

Gezondheid en afvallen zijn twee losstaande zaken. Een avocado of bijvoorbeeld noten zitten boordevol voedingsstoffen, maar ze bevatten ook heel veel calorieën. Voor de gezondheid is het goed om deze producten meermaals per week te eten. Als je wilt afvallen kunnen deze caloriebommen ervoor zorgen dat je ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt en ervoor zorgen dat je daardoor niet afvalt en je doel niet haalt. Wel ben ik van mening dat voedzaam eten het afvallen kan vergemakkelijken. Bewerkte producten zijn vaak veel minder voedzaam, ze vullen niet goed en hebben de dooreetfactor. Onbewerkte producten zoals groenten en fruit bevatten weinig calorieën en je kan daar geen duizenden calorieën achter elkaar van eten. Gezondheid en afvallen zijn twee losstaande zaken, maar ze kunnen zeker invloed op elkaar hebben.

Producten vermijden of minder ervan eten kan best een goed idee zijn. Minder taartjes, minder chips, minder alcohol, dit kan nooit verkeerd zijn. Het is beter voor je lichaam en het kan helpen om afvaldoelen te bereiken. Ik ben geen voorstander van het schrappen van hele groepen of macronutriënten. Vetten of koolhydraten vermijden is nergens voor nodig en op lange termijn niet goed voor ons lijf. Vetten vervoeren de vitamines door ons lichaam. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron voor onze hersenen en zorgen voor energie om te kunnen sporten. Wil je afvallen? Blijf lekker uit alle hokjes eten, maar wel een stuk minder calorieën dan voorheen.

Esther de Boer.