De nieuwe Kliniek Acute Zorg van GGZ Drenthe in Assen is woensdag officieel geopend door burgemeester Marco Out. De kliniek is voor volwassenen met acute en ernstige psychiatrische problematiek.
De kliniek werd geopend door het planten van een boom in de patio. De Kliniek Acute Zorg staat midden op het ggz-terrein in Assen en bestaat uit de drie afdelingen de High Care (24 bedden), de Intensive Care (6 bedden) en de High Intensive Treatment (12 bedden en dagbehandeling, waarbij patiënten thuis slapen).
Iemand kan in de kliniek worden opgenomen als crisiszorg thuis niet toereikend is. Het doel is zo snel mogelijk te herstellen van de psychiatrische crisis. Het behandelteam maakt samen met de patiënt en naasten afspraken over wat nodig is en wat de patiënt zelf kan en wil om de gezondheidstoestand te verbeteren en zelf weer de regie over het eigen functioneren te kunnen hebben.
De kliniek is opgezet volgens de uitgangspunten van een ‘healing environment’ of te wel een gezonde omgeving. Het gebouw staat midden in het groen en de inrichting is rustig en vriendelijk. Iedere patiënt heeft een eigen zit-/slaapkamer met eigen sanitair met uitzicht op de groene omgeving. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes, zoals een huiskamer.
De afdelingen komen uit op een gedeelde patio. Daarnaast zijn er patio's voor patiënten die meer beslotenheid nodig hebben. De nieuwe kliniek is verbonden met het bestaande gebouw 't Knooppunt, waarin onder andere somatisch zorg, ruimtes voor groepstherapie, dagbehandeling, vaktherapie en de ondersteunende functies zijn.
De behandeling bestaat onder andere uit nadere diagnostiek, individuele gesprekken, groepstherapie en medicatie. Ook zijn er vaktherapieën, zoals muziek, beweging of beeldend therapie. Patiënten doen de dagelijkse dingen zoveel mogelijk zelf in een vast dag- en nachtritme en krijgen daarbij zo nodig hulp. Sommige patiënten krijgen tijdelijk verplichte zorg of medicatie.
Als meer of minder intensieve zorg nodig is, kunnen patiënten binnen de kliniek naar een andere afdeling gaan. We doen er alles aan om een opname zo kort mogelijk te laten duren. Zodra het kan, gaan patiënten weer naar huis met poliklinische hulp bij GGZ Drenthe of ergens anders. Tijdens een ambulante of klinische crisisbehandeling blijft de ambulante behandelaar binnen of buiten GGZ Drenthe nauw betrokken.
Verhuizing
Op dinsdag 21 januari verhuizen patiënten, medewerkers met een groot deel van de inventaris naar het nieuwe gebouw.