Daling WW-uitkeringen in Drenthe

16 mei , 11:25 Nieuws
uwv assen google maps
Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe daalde in de afgelopen maand. Eind april ontvingen 4.879 inwoners van de provincie Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,8% van de Drentse beroepsbevolking. In april nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe af met 4,3% (218 uitkeringen). Er kwamen 426 nieuwe WW-uitkeringen bij. Daar tegenover stonden 644 uitkeringen die werden beëindigd. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.
In de gemeente Assen ontvangen 676 inwoners een uitkering. Dat is een daling van 7 procent in de gemeente.
Een groot deel van de beëindigde uitkeringen had te maken met het vinden van werk. Het seizoen speelt een grote rol in de daling van de WW. De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen kwam dan ook vanuit de uitzendsector, waar vooral minder bouwarbeiders, schilders, medewerkers hoveniersbedrijf en heftruckchauffeurs een uitkering ontvingen. Maar ook sectoren als landbouw, groenvoorziening, horeca, bouw en zorg lieten een afname van het WW-bestand zien.

Werkhervatters langdurig aan het werk

Werkhervatters vanuit de WW blijven veelal langdurig aan het werk. Dit blijkt uit het rapport Aan het werk blijven na de WW. UWV bekeek de werksituatie van 203.000 mensen van 25 tot en met 62 jaar die kort na het beëindigen van hun WW-uitkering in 2021 in loondienst werkten. Van deze groep bleef 73% langer dan een jaar achter elkaar aan het werk, al dan niet in een andere baan. Dit is een hoger percentage dan in 2018 (69%), 2019 (65%) en 2020 (68%). De stijging hangt waarschijnlijk samen met het economisch herstel na de coronacrisis en de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt. Van deze 203.000 werkhervatters wonen er 3.500 in de arbeidsmarktregio Drenthe. In het onderzoek gaat het over landelijke cijfers en worden verder geen cijfers opgesplitst naar arbeidsmarktregio.

Ook meerderheid uitzendkrachten blijft langdurig aan het werk

De meeste mensen die vanuit de WW werk vinden, hebben een tijdelijk contract of werken als uitzendkracht. Van de mensen met een tijdelijk contract bleef 78% langer dan een jaar achter elkaar aan het werk. Bij uitzendcontracten wordt een groter deel van de contracten in de eerste 12 maanden beëindigd. Werkhervatters kunnen hierdoor één of meer maanden zonder werk zitten. Toch bleef ook onder uitzendkrachten ruim de helft (61%) langer dan een jaar aan het werk na werkhervatting vanuit de WW. Het lagere percentage langdurige werkhervatting houdt waarschijnlijk verband met het feit dat werkgevers vaak uitzendkrachten inzetten om meer flexibiliteit te hebben in de personeelsomvang, bijvoorbeeld vanwege seizoenswerk of tijdelijke fluctuaties in de hoeveelheid werk en schommelingen in de bedrijfsdrukte. Ook komt het regelmatig voor dat uitzendkrachten zieke of om andere reden afwezige werknemers vervangen. Hierdoor blijven uitzendkrachten minder vaak voor langere duur in dienst bij een werkgever.

Leeftijd speelt geen rol bij langdurig werk na WW

Hoewel 55-plussers gemiddeld langer werkloos zijn dan andere leeftijdsgroepen, blijkt uit het onderzoek dat leeftijd geen invloed heeft op de duur van de werkhervatting vanuit de WW. Mensen van 55 tot en met 62 jaar die vanuit de WW in loondienst aan het werk gaan, blijven net zo vaak langdurig aan het werk als jongere mensen. Andere groepen blijven wel minder vaak langdurig werken na werkhervatting vanuit de WW. Het gaat dan vooral om mensen die gemiddeld weinig uren per week werken, mensen die het minimumloon verdienen en om mensen met een uitvoerend beroep in de bouw of met een agrarisch beroep. Bij deze beroepen gaat het vaak om seizoensarbeid, waardoor er niet het hele jaar door werk is.