Drentse cultuursector krijgt eenmalige provinciale ondersteuning

24 feb 2023, 11:35 Nieuws
podium zuidhaege 2
De provincie Drenthe heeft besloten om de cultuursector te ondersteunen met een eenmalige provinciale subsidie om nieuwe dans-, muziek-, en theatervoorstellingen te maken en uit te voeren. Het programma 'Herstel en versterken Drentse cultuursector' heeft als doel om de positie van zzp'ers in de branche te versterken en het aanbieden van vernieuwende culturele activiteiten voor alle leeftijden in Drenthe en daarnaast vrijwilligers in de cultuursector ondersteunen.

Eerste projecten

Het eerste project is 'Het Schitterende Bos' van Roestvrij Theater, een theatrale wandeling waarin met behulp van geluids- en lichtinstallaties, projecties en video-mapping het verhaal wordt verteld van de niet zichtbare processen in het bos. Roestvrij Theater maakt ook de podcast 'Achter de Schermen', waarin podcastmakers op een speelse manier een beeld geven van het leven in een Drentse schouwburg en het theatervak.
Garage TDI maakt samen met Go Classic, Kamerorkest Somer en Annette Timmer de 'Drentse Liederencyclus', een theatrale en muzikale wandeltocht geïnspireerd op liederen van Schubert en vormgegeven door jongeren van de Theater-vooropleiding van Garage TDI.
Kunst & Cultuur organiseert 'Het Nieuwe Goed', broedplaatsen in de Drentse schouwburgen waar jonge talentvolle cultuurmakers onder begeleiding van professionele coaches kunnen experimenteren met verschillende kunstvormen en -disciplines. Elke broedplaats resulteert in een voorstelling of eindpresentatie.
Podium Zuidhaege creëert onder de noemer 'Studio Z - productiehuis' minimaal zes artist-in-residence plekken in eigen huis voor professionele kunstenaars. De kunstenaars werken voor korte of langere tijd bij Podium Zuidhaege aan een artistiek onderzoeksproject, geïnspireerd op de omgeving. Het resultaat bestaat uit zes presentaties in de vorm van concerten, voorstellingen of exposities.

Culturele Impuls Drenthe

Het project 'Culturele Impuls Drenthe' is opgezet om de Drentse cultuursector extra te ondersteunen en te versterken. De provincie Drenthe heeft gesprekken gevoerd met culturele partners om dit programma op te zetten. Het totale budget voor het programma is 660.000 euro voor een periode van twee jaar. Met dit programma hoopt de provincie de positie van zelfstandigen in de cultuursector te versterken, een vernieuwend cultuuraanbod aan te bieden en hogere bezoekersaantallen in de schouwburgen te genereren.