Duurzaamste woningen van Drenthe staan in Assen en Meppel

22 apr , 9:25 Nieuws
zonnepanelen pixabay
Pixabay

Comfortabel, energiezuinig én klaar voor de toekomst: inmiddels hebben rond de 44.000 Drentse woningen energielabel A of hoger. Dit komt neer op zo’n 19,3% van het totale woningaanbod binnen de provincie. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabelregistratie van de RVO.

Zo heeft in de koplopende gemeente Assen ruim een kwart van de woningen een energielabel A of hoger, tegenover slechts 15,7% in Borger-Odoorn. Momenteel heeft zo’n 1 op de 5 woningen in Drenthe energielabel A of hoger (19,3%). Dit is een flinke stijging ten opzichte van vijf jaar eerder. Toen ging het om ‘maar’ 1 op de 9 woningen.

“Sinds 2015 ben je verplicht een energielabel te overhandigen bij de verkoop of verhuur van een woning. Dat label toont hoe energiezuinig een huis is: van A (zeer zuinig) tot G (energieslurpend). Binnen label A zijn er ook gradaties: A tot A++++. Hoe meer plussen, hoe duurzamer de woning. Bij het toekennen van energielabels wordt gekeken naar duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp en goede isolatie,” zegt Pim Holstvoogd duurzaamheidsexpert bij Independer.

Duurzame woningen

In Assen heeft 25,5% van de woningen energielabel A of hoger. De gemeente heeft hiermee het grootste aandeel energiezuinige woningen van heel Drenthe. Ook in Meppel en Midden-Drenthe hebben veel woningen een A-label. De Drentse top 5 gemeenten met de meest energiezuinige woningen ziet er als volgt uit: Assen: 25,5% van de woningen heeft energielabel A, in Meppel 24%, in Midden-Drenthe 21,2%, in Hoogeveen 20,8% en in Coevorden 18,6%. Westerveld staat op 17% en De Wolden op 16,1%. In Borger-Odoorn staan juist naar verhouding de minste energiezuinige woningen. In deze gemeente heeft minder dan 1 op de 6 huizen momenteel een A-label (15,7%).

Ondanks dat steeds meer woningen een gunstig energielabel hebben, is er nog veel vooruitgang te boeken. Zo heeft vandaag de dag nog steeds 4,8% van de Nederlandse huizen energielabel F of G. In Drenthe gaat dit om 4,6%, een iets lager aandeel dan het landelijk gemiddelde.

“Juist in de gemeenten waar het gemiddelde inkomen het laagst ligt, is het aandeel woningen met energielabel F of lager het hoogst. En dat maakt het extra wrang: juist huishoudens die al minder te besteden hebben, wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen en draaien daardoor op voor hogere energiekosten. Hoe beter het label, hoe lager de lasten”, aldus Pim Holstvoogd, duurzaamheidsexpert bij Independer. Om inwoners bij te staan, zijn er vanuit de gemeente vaak energiecoaches beschikbaar. Zij geven tips over hoe je je huis energiezuiniger kunt maken, zonder een grote verbouwing of investering.”

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2025