Fietsendieven slaan het vaakst toe in Assen en Hoogeveen

28 mrt , 11:20 Nieuws
bicycle 6845768 1280
leonqueen1 via Pixabay

In de gemeenten Assen en Hoogeveen sloegen fietsendieven het vaakst toe van de hele provincie Drenthe. Fietsendieven slaan graag hun slag in de provincie. In één jaar tijd werden er maar liefst 1.380 diefstallen gemeld.

In Assen en Hoogeveen heb je binnen Drenthe de meeste kans op een gestolen fiets. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.

“Vorig jaar werden er 1.380 fietsen gestolen in Drenthe, maar lang niet iedereen doet aangifte van een gestolen fiets. Het daadwerkelijke aantal diefstallen zal dus een nog stuk hoger zijn dan we weten,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. “Daarnaast hebben steeds meer mensen een elektrische fiets. Dat kan de stijging in het aantal geregistreerde fietsdiefstallen deels verklaren. Aangifte doen is namelijk nodig als je een vergoeding wilt van je verzekeraar.”

Meeste kans op fietsendiefstal

Geen enkele Drentse gemeente bleef vorig jaar gespaard: overal werden fietsen ontvreemd. Van alle Drentse gemeenten, gaat het naar verhouding het vaakst mis in Assen. Hier zijn in één jaar tijd 13,4 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens, veel meer dan het provinciale gemiddelde van 6,1.

Top vijf gemeenten

1. Assen: 13,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens;

2. Hoogeveen: 12,2 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens;

3. Aa en Hunze: 6,1 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens;

4. Emmen: 5,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens;

5. Meppel: 5,1 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens.

Sterkste stijging in Hoogeveen

In 2024 werd er 1.380 keer aangifte gedaan, een toename van 60 incidenten ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het 1.320 keer mis. De sterkste stijging was in Hoogeveen. Hier werden in één jaar tijd 305 fietsen ontvreemd, 50 meer dan in 2023. Ook in Emmen en Borger-Odoorn ( beide +20) werden in 2024 veel meer tweewielers gestolen. De sterkste afname vond plaats in Assen (-45), gevolgd door Midden-Drenthe (-20) en Meppel (-10).

“Als je fiets uit de achtertuin of schuur wordt gestolen, houd er dan rekening mee dat je niet altijd recht hebt op een vergoeding”, waarschuwt Michel Ypma van Independer. “De voorwaarden en vergoedingen verschillen tussen verzekeraars. Maar de fiets moet bijvoorbeeld altijd op slot staan. Ook als hij in de schuur staat, waarvan de deur al is afgesloten. Bij fietsdiefstal buitenhuis dekt de woonverzekering niets, alleen een fietsverzekering met diefstaldekking biedt dan uitkomst. Kijk dus goed welke verzekering het beste bij je past. Vergelijk deze ook goed op prijs en dekking.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina: