Gemeente Assen verlengt veiligheidsrisicogebied in binnenstad Assen met een jaar

17 okt , 9:10 Nieuws
kaart veiligheidsrisicogebied assen
Kaart veiligheidsrisicogebied/gemeente Assen
De gemeente Assen verlengt het veiligheidsrisicogebied in de binnenstad tot oktober volgend jaar. Burgemeester Marco Out heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten om dit met een jaar te verlengen tot 21 oktober 2025. Dat meldt de gemeente.
Hiermee is het voor de politie mogelijk om, na toestemming van het Openbaar Ministerie, preventief te fouilleren.

Veiligheidsrisicogebied

Het veiligheidsrisicogebied werdin oktober 2023 ingesteld na diverse incidenten in de maanden daarvoor. Burgemeester Marco Out: “Het aantal incidenten is sinds het instellen van het veiligheidsrisicogebied licht afgenomen, maar nog steeds te hoog. Het besluit om het veiligheidsrisicogebied te verlengen is genomen op basis van het aantal incidenten, maar ook vanwege het veiligheidsgevoel van onze inwoners, bezoekers en ondernemers. Uit verschillende gesprekken blijkt dat het veiligheidsrisicogebied en de preventieve fouilleeracties een positief effect hierop hebben. Met het verlengen van het veiligheidsrisicogebied blijft het voor de politie mogelijk om preventief te fouilleren. Ieder wapen dat op deze manier van de straat wordt gehaald is belangrijk.”
Sinds het instellen van het veiligheidsrisicogebied zijn er acht preventief fouilleeracties gehouden. Hierbij zijn ruim 1350 personen gefouilleerd en 350 voertuigen doorzocht. Tijdens deze controles zijn ruim 35 steek- of slagwapens in beslag genomen.

Inzet

Gemeente en politie zetten zich, zichtbaar en onzichtbaar, op verschillende manieren in om incidenten te voorkomen. Burgemeester Out: “Een belangrijk punt is het vergroten van het veiligheidsgevoel bij inwoners, ondernemers en bezoekers. Er kunnen situaties zijn die het gevoel van veiligheid beïnvloeden en als overlast worden ervaren. Hier wordt op ingezet door personen aan te spreken en te wijzen op de effecten van hun gedrag. De afgelopen maanden zijn er, samen met de ondernemers, particuliere beveiligers ingezet. Daarnaast zijn er jongerenwerkers actief in de binnenstad die het gesprek aangaan over de effecten van bepaald gedrag. Het is helaas niet mogelijk om op elke hoek van de straat een agent of toezichthouder te plaatsen. Het doen van meldingen bij verdachte situaties blijft onverminderd belangrijk. Ziet u dat iemand strafbare feiten pleegt? Bel dan 112. Wanneer u slachtoffer bent van een strafbaar feit, doe dan altijd aangifte.”

Cameratoezicht

Rondom de Drostenlaan en Gouverneurstuin was tot 11 oktober 2024 cameratoezicht ingezet. Dit wordt niet verlengd. Burgemeester Out: ”Ervaringen uit voorgaande jaren laten zien dat overlast vaak in de lente en zomer wordt ervaren. Er was een duidelijke afname van het aantal incidenten te zien. Daarom is er op dit moment geen reden om het cameratoezicht voort te zetten.”