Gezondheidsmonitor Jeugd: Verslechtering gezondheid en welzijn Drentse jongeren

29 mei , 9:25 Nieuws
window view 1081788 1920 vrouw in vensterbank verdriet somber free photos via pixabay
Free Photos via Pixabay
Het gaat niet goed met de gezondheid van jongeren in Drenthe. Minder tweede- en vierdeklassers zijn positief over hun eigen gezondheid dan in voorgaande jaren, blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd.
In totaal deden 5.300 jongeren mee aan het onderzoek. Van de Drentse jongeren in het onderzoek vindt 80 procent dat het goed gaat met hun gezondheid. Dat was in 2015 nog bijna 90 procent. Meisjes voelen zich minder gezond (75 procent), dan jongens (86 procent).
De uitkomst laat zien dat er sprake is van mentale druk en stress. De uitkomsten laten ook zien dat er sprake is van stress en mentale druk. De helft van de leerlingen voelt zich (zeer) vaak gestrest. Oorzaken daarvoor zijn school of huiswerk, gevolgd door ‘alles wat hij/zij moet doen’ of de situatie thuis. Ook is er sprake van risico op problematisch social mediagebruik en van pesten op school. Daarnaast is er een sterke toename van vapen en roken onder jongeren neemt toe.
Leerlingen voelen regelmatig druk om aan eigen verwachtingen (28%) of aan verwachtingen van anderen (19%) te voldoen. Van de leerlingen is 14% de laatste drie maanden gepest op school. Bij 4% gebeurde dat wekelijks. Ook gaat het om pesten via internet.
Drentse leerlingen roken meer dan in de rest van het land. 22% van de leerlingen in Drenthe heeft wel eens gerookt en 5% van alle leerlingen rookt dagelijks. Vapen komt in deze leeftijdsgroep vaker voor. Bijna een derde (31%) van de leerlingen heeft ooit gevapet en 16% van alle leerlingen vapet elke dag. Ook drinken Drentse jongeren meer en vaker alcohol in vergelijking met jongeren elders in het land. Daarnaast heeft 8% van de jongeren ooit hasj of wiet gebruikt, 4% gebruikte het in de afgelopen 4 weken.
Ook ervaart 14% van de leerlingen een risico op problematisch gebruik van sociale media. Het risico is het hoogst bij meisjes.
Landelijk deden er ruim 188.000 leerlingen op 885 middelbare scholen mee. De Drentse uitkomsten zijn vergelijkbaar met landelijke uitkomsten.