Koud, droog winterweer met zon

08 jan , 9:25 Nieuws
skating 3817358 1280
De komende week krijgen we te maken met een aantal koude dagen met veelal matige vorst in de nachten. Ook overdag komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit. Dat betekent dat er “met zekerheid op een opgespoten natuurijsbaan” zal kunnen worden geschaatst, meldt Weeronline.
Tot en met woensdag is het koud overdag. Maandag is en koude winterdag met wolkenvelden en zonnige perioden. De temperatuur blijft bijna overal onder het vriespunt. Een matige noordoostenwind zorgt ervoor dat het ijzig koud aanvoelt buiten. De gevoelstemperatuur kan op sommige plekken zelfs richting de -10 graden gaan.
Dinsdag wordt een zonovergoten koude winterdag. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar -1 tot +1 graden, maar de gevoelstemperatuur is opnieuw kouder door de noordoostenwind.
Woensdag verandert er weinig. Het is droog en de zon schijnt overal uitbundig. Na een paar nachten met flinke vorst kan er woensdag misschien op de eerste ondergelopen akkers of weilanden worden geschaatst.
Vanaf donderdag wordt de verwachting onzekerder, maar waarschijnlijk gaan de temperaturen iets op lopen. Overdag komt de temperatuur enkele graden boven nul uit. In de nachten is nog wel sprake van lichte vorst. Ook komt er meer bewolking, maar het blijft nog wel droog.
Behalve op natuurijsbanen zal zich natuurijs vormen op ondergelopen weilanden, uiterwaarden en sloten. Maar, zo waarschuwt Weeronline, daar kan het ijs vaak onbetrouwbaar zijn.
“Dit omdat het waterpeil langzaam zal zakken en hierdoor komt dan lucht onder het ijs terecht in plaats van water. Omdat er redelijk wat wind staat zal ijsgroei op grotere wateroppervlakten moeizaam gaan.”