Krokuswandelingen op landgoed Overcingel in maart

25 feb , 9:20 Nieuws
unnamed 53
Karla Leeftink
Krokussen op landgoed Overcingel

De krokussen op landgoed Overcingel gaan weer in bloei. In de geest van de vorige eigenaar, Henk van Lier Lels, opent Het Drentse Landschap het landgoed gedurende de krokusperiode gratis voor het publiek. Op 1, 2, 5 en 8 maart kunnen belangstellenden bovendien om 14.00 uur deelnemen aan een wandeling door de tuin onder leiding van een deskundige gids.

Tijdens deze wandelingen ontdek je de mooiste plekjes en krijg je interessante verhalen te horen over de geschiedenis en bijzonderheden van het landgoed, met speciale aandacht voor de bloeiende krokussen. De wandelingen starten bij het hek van Landgoed Overcingel aan de Oostersingel 27 in Assen. Aanmelden is niet nodig, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Krokustuin

Duizenden krokussen: één prachtig groot paars bloeiend veld. De krokustuin van Overcingel is een begrip in Assen en trekt elk jaar talloze bezoekers naar het landgoed. Gidsen van IVN-Assen en Het Drentse Landschap verzorgen al jaren deze populaire krokuswandelingen op landgoed Overcingel.

Goede waterdichte schoenen wordt aangeraden, aangezien sommige paden nat kunnen zijn. Naast de krokuswandelingen door alleen de tuin, organiseert Het Drentse Landschap ook regelmatig rondleidingen die deels door het huis gaan. Kijk voor meer informatie over de wandelingen en andere activiteiten op het landgoed op: www.drentslandschap.nl/activiteiten.

Wandelkaart

De rest van het jaar is de tuin van landgoed Overcingel vrij toegankelijk met een geldige wandelkaart. Tijdens kantooruren is deze bij het kantoor van Het Drentse Landschap (Kloosterstraat 5 in Assen) af te halen. Hiervoor wordt een vrijwillige bijdrage vanaf 1 euro gevraagd. De wandelkaart is een jaar lang geldig voor het hele gezin.

Van Lier Lels

In 2019 overleed Henk van Lier Lels op 90-jarige leeftijd op zijn geliefde Landgoed Overcingel, gelegen in het centrum van Assen. Rondom het statige woonhuis ligt een wandelpark van vijf hectare en een prachtige tuin. Vanaf het moment dat Henk van Lier Lels op zijn vijftigste op Overcingel kwam wonen, beschouwde hij het als zijn levenswerk om het landgoed te behouden. Hij maakte gebruik van alle wettelijke beschermingsmogelijkheden en bleef tot het einde strijden voor het landgoed, omdat hij iets voor de Assenaren wilde betekenen. In het voorjaar, wanneer de tuin vol staat met krokussen, stelde hij het landgoed gratis open voor iedereen. Het Drentse Landschap houdt deze traditie in ere.