Lichte stijging aantal WW-uitkeringen, maar minder mensen in de bijstand

16 nov 2023, 11:25 Nieuws
uwv assen google maps
Het aantal WW-uitkeringen nam in oktober licht toe in de provincie Drenthe. Mede door de krappe arbeidsmarkt kwamen er in het afgelopen jaar opnieuw minder mensen na het beëindigen van hun WW-uitkering in de bijstand terecht. Dat meldt uitkeringsintantie UWV.

Iets meer WW-uitkeringen in oktober

In de provincie Drenthe ontvingen 4.258 inwoners eind oktober een WW-uitkering. Dat is 1,6% van de Drentse beroepsbevolking. Dat is een lichte stijging van 0,7% (31 uitkeringen). In de sectoren zijn de verschillen met september ook maar klein. Vanuit de landbouw, vervoer & opslag en uitzendbureaus nam de WW toe. In sectoren als zorg & welzijn en schoonmaak nam de WW af. In vergelijking met vorig jaar ligt de WW in Drenthe 1,0% (44 uitkeringen) hoger.

Doorstroom WW naar bijstand gedaald

In 2022 kwamen in de provincie Drenthe 206 personen na afloop van hun werkloosheidsuitkering (WW) terecht in de bijstand. Dat is 39% minder dan het aantal personen dat in 2021 na de WW een bijstandsuitkering kreeg. In 2022 werd bij 7.200 personen de WW-uitkering beëindigd. Daarvan kwam 2,9% vervolgens in een bijstandsuitkering terecht. Dat is de laagste doorstroom vanuit de WW naar de bijstand in de afgelopen 5 jaar.
De afgelopen jaren kenmerken zich door een krappe arbeidsmarkt met veel vacatures en een lage werkloosheid. Dat biedt veel kansen voor iedereen die op zoek is naar een baan. Mede daardoor komen er minder mensen in de bijstand terecht, ook vanuit een WW-uitkering.
Het percentage mensen dat na afloop van de WW in de bijstand terecht kwam nam in alle arbeidsmarktregio’s af. De doorstroom van WW naar bijstand in Drenthe komt ongeveer overeen met het landelijk gemiddelde. De top 5 van regio’s met het hoogste doorstroompercentage zijn Rijnmond, Drechtsteden, Zeeland, Groningen en Haaglanden. Uit eerdere analyses bleek onder andere dat alleenstaanden, laagopgeleiden en mensen die wonen in grote steden en/of wijken met een lage sociaaleconomische status vaker na afloop van de WW in de bijstand terecht kwamen dan gemiddeld.
Landelijk bleef de WW vrijwel constant afgelopen maand. Eind oktober telde Nederland 155.750 WW-uitkeringen (1,6% van de beroepsbevolking). Dat zijn er 631 meer dan in september (+0,4%). Vorig jaar telde Nederland in oktober 149.513 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW in Nederland op jaarbasis met 6.237 uitkeringen (+4,2%).