Opnieuw stakingen in streekvervoer

28 feb 2023, 9:20 Nieuws
20221217 111048
In het streekvervoer gaan buschauffeurs en treinmedewerkers de komende zes weken op vijftien dagen staken, meldden de FNV en CNV. Vervoersbedrijven Qbuzz en Arriva adviseren om deze dinsdag en donderdag gebruik te maken van ander vervoer. Door stakingen rijden er geen of minder bussen.
De CAO-onderhandelingen zitten vast en de bonden willen dat de werkgevers met een beter voorstel komen voor een nieuwe cao Streekvervoer. De stakingen gelden voor zowel de cao Openbaar Vervoer (OV) als Multimodaal (MuMo).
Vervoersmaatschappij Qbuzz meldt pas op de dagen zelf te weten wat de gevolgen van de staking zijn. Reizigers moeten rekening houden dat de bussen mogelijk niet of niet op tijd rijden. Ook Arriva adviseert om alternatief vervoer te regelen. “Vanwege een staking door de vakbonden kan onze dienstregeling te maken krijgen met verstoringen”, meldt Arriva. Het is niet bekend welke bussen wel of niet rijden. Ook is onbekend of de staking gevolgen heeft voor het treinverkeer.
De vakbonden eisen een hoger salaris en een lagere werkdruk.

Meer stakingen op komst

Behalve bij Arriva en Qbuzz wordt er ook gestaakt bij EBS, Keolis, RET, Hermes en Transdev. Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt. Behalve de genoemde dagen zijn er ook stakingen aangekondigd op 6, 8, 10, 14, 15, 20, 22, 24, 29, 30 maart en 3, 5 en 7 april.