Provincies helpen veehouders met bescherming tegen wolven

11 jul 2023, 12:05 Nieuws
wolf g5e942fa83 1280 rain carnation via pixabay
Diverse provincies helpen boeren bij het beschermen van hun dieren tegen wolven. Zo bieden Drenthe, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Friesland subsidies aan voor het nemen van preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasterhekwerken. In de buurt van het Drentse dorp Wapse werd zondag een wolf afgeschoten, nadat het dier een schapenboer had verwond. De wolf, een beschermde diersoort, liep binnen de afrastering van de schapenhouderij.
Drenthe had sinds vorig jaar al een subsidiepot van in totaal 800.000 euro voor schapen- en geitenhouders om wolfwerende rasters aan te schaffen. De provincie breidde die regeling dit jaar met 400.000 euro uit voor houders van overige hoefdieren (paarden, runderen, varkens en alpaca’s). Volgens een woordvoerder is al “honderden keren” gebruikgemaakt van de subsidieregeling. Drenthe is ook een van de provincies met een zogeheten wolvenconsulent, die boeren helpt met het nemen van maatregelen.
Onder meer Overijssel, Groningen en Zeeland bieden ‘noodsets’ aan: nylon netten met een stroomklok (schrikdraad). Veehouders kunnen die sets lenen als er een wolf in de buurt rondzwerft.
In Friesland lobbyt de Stichting Wolvenhek Fryslân al enkele jaren voor het plaatsen van een stevig hekwerk rond alle weidegrond in Friesland.