Maandag lopen veel kinderen met hun zelfgemaakte lampion langs de deuren. 'Vandaag is de dag dat mijn lichtje branden mag'. Het is Sint-Maarten.
Kinderen lopen zodra het schemerig begint te worden met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren en zingen een liedje voor lekkers.
De traditie vroeger was dat arme kinderen langs huizen gingen van rijke plaatsgenoten om te bedelen voor geld of fruit, maar dit is veranderd in een lichtjesfeest voor kinderen uit alle gezinnen.
Kinderen lopen langs de deuren en ook zijn kinderen welkom met hun lampion bij winkelcentra. Wat uitgedeeld wordt is veranderd naar meestal snoep, vroeger kregen kinderen fruit of geld.
Sint Maarten
Met Sint-Maarten wordt de naamdag Sint-Maarten gevierd, een Bisschop van Tours (geboren in 316 en gestorven op 11 november 397). Zijn echte naam is dan ook Maarten van Tours. Sint-Maarten was een erg populaire heilige in de Middeleeuwen.
In Nederland zijn enkele van de oudste kerken aan hem gewijd, zoals de Martinikerk in Groningen en de Domkerk in Utrecht. De tradities zijn per regio verschillend. Sint-Maarten wordt niet overal gevierd, maar wel in Groningen, Noord-Holland en Limburg.
Het advies voor vandaag is wel een winterjas te dragen en een paraplu mee te nemen.