Stijging aantal WW-uitkeringen in Drenthe; bouwpersoneel moeilijk te vinden

15 feb , 11:25 Nieuws
uwv
De WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in de maand januari gestegen, ook in de bouw. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.
Het aantal banen in de bouw groeide de afgelopen vijf jaar in Drenthe sterker dan gemiddeld. Voor dit jaar verwacht UWV een lichte banenkrimp. Toch blijft het voor veel bouwberoepen moeilijk om voldoende personeel te vinden.
Eind januari ontvingen 5.037 inwoners van de provincie Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,9% van de Drentse beroepsbevolking. In januari nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe toe met 6,9% (324 uitkeringen). In vergelijking met een jaar geleden kwam de WW in Drenthe daarmee 6,1% (289 uitkeringen) hoger uit. Ook landelijk nam het aantal WW-uitkeringen toe in het afgelopen jaar. Met een toename van 8,2% was de landelijke stijging van de WW sterker dan die in Drenthe.
In de gemeente Assen ontvingen 713 inwoners een uitkering, dat is een toename van 2,4 procent.

Banengroei in bouw bovengemiddeld in regio Drenthe

Het aantal banen in de bouw nam de afgelopen jaren fors toe. Vooral het aantal zelfstandigen groeide hard, waardoor landelijk inmiddels 44% van alle werkenden in de bouw als zelfstandige werkt. Ook het aantal banen van werknemers nam in iedere regio toe. In arbeidsmarktregio Drenthe gaat het om een toename van 22 procent tussen 2018 en 2023. Dit is meer dan de landelijke toename van 12 procent.

Personeelstekort houdt aan ondanks banenkrimp

Voorlopig lijkt het hoogtepunt van de banengroei in de bouw echter bereikt. UWV verwacht voor 2024 een lichte banenkrimp in Nederland en in arbeidsmarktregio Drenthe. Dit komt door minder nieuwbouw van woningen en andere gebouwen. Nu al is er een dalende vraag naar oppermannen (assistenten bij vooral straat- en metselwerk) en stratenmakers. Veel straatwerkzaamheden hangen namelijk samen met de komst van nieuwbouwprojecten voor woningen en kantoren.
Toch blijven er personeelstekorten door de aanhoudende vraag naar onderhoud en verbouw, verduurzaming en energietransitie. Op dit moment staan landelijk de meeste vacatures open voor onderhoudsmonteur, loodgieter en elektricien. Bovendien stijgt het aantal vacatures voor toezichthouders en adviseurs bij de bouw fors. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht de komende jaren onder andere knelpunten voor personeel dat elektriciteitsnetten onderhoudt en aanlegt, warmtenetten aanlegt en laadpalen installeert.