In oktober nam de WW in Drenthe toe. De stijging van de WW in oktober komt mede doordat seizoenswerkers hun baan verliezen en in de WW belanden. Dit geldt ook voor seizoenskrachten in de agrarisch-groene sector, meldt het UWV.
Eind oktober ontvingen 4.952 inwoners van Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,9% van de Drentse beroepsbevolking. In oktober nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe toe met 5,2% (246 uitkeringen). In de gemeente Assen ontvingen 737 inwoners een uitkering. De grootste toename kwam vanuit de schoonmaak, uitzendbureaus, zorg & welzijn en overige commerciële dienstverlening. Ook vanuit de agrarisch-groene sector kwamen meer mensen in de WW terecht.
In de afgelopen jaren zette de toename in de periode november tot januari door. Het is gebruikelijk dat in de wintermaanden vooral mensen met seizoenswerk hun baan verliezen en in de in de WW terechtkomen.
De komende maanden verliezen meer seizoenskrachten en medewerkers van kwekerijen en hoveniersbedrijven tijdelijk hun baan. Als het werk weer aantrekt keren de meesten terug in hun oude beroep. Er zijn ook arbeidskrachten die de overstap maken naar een technisch of dienstverlenend beroep.
Meer WW-uitkeringen agrarisch-groen in winterseizoen
De hoeveelheid werk in de agrarische en groene sector wisselt per seizoen. In de maanden oktober tot en met januari is er minder werk en stijgt het aantal nieuwe WW-uitkeringen. In de agrarische en groene sector geldt dit vooral voor productiemedewerkers, seizoenskrachten, medewerkers bloemen- en plantenkwekerij, medewerkers groentekwekerij en medewerkers hoveniersbedrijf en groenonderhoud.
Van de mensen in deze beroepen vond in 2023 zo’n 70% direct na hun WW-uitkering weer een baan. Dit blijkt uit een onlangs verschenen webartikel van UWV. Ongeveer 7 op de 10 seizoensarbeiders ging weer aan de slag in de agrarisch en groene sector, vaak met een tijdelijk contract. Een minderheid stapte over naar een ander beroep.
Overstappen naar andere beroepen
Werknemers die niet meer naar de agrarisch en groene sector terugkeerden, kozen vaak voor een technisch beroep, zoals inpakker of operator in de proces- en levensmiddelenindustrie. Anderen vonden een baan als magazijnmedewerker, chauffeur of orderpicker. Ook gingen er mensen aan de slag in een dienstverlenend beroep, zoals in de schoonmaak of horeca. De beste baankansen hebben seizoensarbeiders die willen werken als operator in de proces- en levensmiddelenindustrie, maar daar is wel een specifieke opleiding voor nodig.
Combinatiebanen als oplossing
Er zijn ook werknemers in de agrarisch en groene sector die tijdens de winterperiode een andere baan hebben. Met zo’n combinatiebaan hoeven zij geen beroep op de WW te doen. Werknemers met combinatiebanen hebben soms een arbeidsovereenkomst met 2 werkgevers tegelijk. Het komt ook voor dat zij door hun werkgever bij een andere werkgever worden gedetacheerd. Bij detachering is het belangrijk om goede afspraken te maken, omdat cao’s van bedrijven kunnen verschillen.