Toename aantal WW-uitkeringen door zomerse ontslagpiek onderwijs

20 sep , 11:10 Nieuws
uwv assen google maps
In augustus nam het aantal WW-uitkeringen toe in Drenthe. Vooral onder leraren was sprake van een flinke toename van het aantal uitkeringen, meldt uitkeringsinstantie UWV.
In de provincie Drenthe ontvingen 4.642 inwoners een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Drentse beroepsbevolking. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe toe met 4,3% (193 uitkeringen). Het aantal uitkeringen in de gemeente Assen steeg naar 704, een toename van 1,9 procent.
Jaarlijks zorgt het beëindigen van tijdelijke contracten rond de zomervakantie voor een korte opleving van het aantal WW-uitkeringen in het onderwijs. Elk jaar komen er in juli en augustus veel leerkrachten in de WW terecht vanwege het aflopen van tijdelijke contracten tijdens de zomervakantie. Tussen eind juni en eind augustus nam het aantal leraren basisonderwijs met een WW-uitkering toe van 26 naar 39. Het aantal docenten voortgezet en hoger onderwijs met een WW-uitkering groeide van 75 naar 108.
De sector blijft echter kampen met personeelstekorten. Er waren de afgelopen jaren steeds minder leerkrachten in de WW om de vacatures in te vullen. "De ervaring leert dat het merendeel van de docenten in de maanden na de schoolvakanties een nieuwe aanstelling krijgt en niet langer gebruik hoeft te maken van een WW-uitkering", aldus het UWV.

Veel openstaande vacatures

Het tijdelijke extra aanbod aan beschikbare werkzoekenden vanuit de WW is te klein om de vraag naar personeel op te vullen. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 stonden er in de provincie Drenthe zo’n 150 vacatures open voor onderwijzend personeel. Als de omstandigheden hetzelfde blijven worden de tekorten in het basis en voortgezet onderwijs niet snel kleiner. Nu daalt het aantal leerlingen nog, maar daar gaat verandering in komen. Zo gaat het aantal schoolgaande kinderen op basisscholen vanaf 2028 weer stijgen, een paar jaar later gevolgd door middelbare scholieren. Dit zet extra druk op de vraag naar leraren.