Toename aantal WW-uitkeringen in Drenthe

21 dec 2023, 11:25 Nieuws
uwv
In november nam het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe toe. Ook onder jongeren neemt de WW toe. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.
Eind november ontvingen 4.502 inwoners van de provincie Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Drentse beroepsbevolking. In november nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe toe, met 5,7% (244 uitkeringen). In Drenthe stijgt de WW in november met name vanuit horeca en bouw. Ook overige commerciële dienstverlening, landbouw en detailhandel laten een toename zien. De ontwikkeling in de sectoren valt te verklaren vanuit het seizoen en de daarmee teruglopende werkgelegenheid in eerder genoemde sectoren. Vanuit het onderwijs neemt het aantal WW-uitkeringen juist af in november. In vergelijking met vorig jaar ligt de WW in Drenthe 10,1% (414 uitkeringen) hoger.
In de gemeente Assen krijgen 644 inwoners een uitkering, een toename van 4,7 procent.
Ook landelijk nam de WW toe afgelopen maand. Eind november telde Nederland 160.232 WW-uitkeringen (1,6% van de beroepsbevolking). Dat zijn er 4.482 meer dan in oktober (+2,9%). Vorig jaar telde Nederland in november 144.910 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW in Nederland op jaarbasis met 15.322 uitkeringen (+10,6%).

Toename nieuwe WW onder jongeren

In de provincie Drenthe hebben in de eerste tien maanden van dit jaar 9% meer jongeren een WW-uitkering aangevraagd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Landelijk was de stijging van het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren 5%. Een mogelijke verklaring voor de toename is de huidige milde recessie. Jongeren zijn meestal de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen. Jongeren hebben vaker een tijdelijk contract en raken hierdoor sneller hun baan kwijt dan mensen met een vast contract. Dat de toename in Drenthe boven het landelijke gemiddelde ligt, heeft mogelijk volgens het UWV te maken met de lagere krapte in het Noorden.
Ondanks de stijging van het aantal jongeren onder de 27 jaar in de WW maken zij slechts een klein deel uit van de totale populatie WW-gerechtigden. Vaak komen zij niet in aanmerking voor een WW-uitkering, omdat zij nog geen rechten hebben opgebouwd als ze beginnen op de arbeidsmarkt.
De ontwikkelingen in de nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren blijken uit de Basiscijfers Jeugd. UWV en SBB tonen met de Basiscijfers Jeugd eens per kwartaal de kansen en mogelijkheden voor jongeren op de regionale arbeids- en stagemarkt.
De WW blijft ondanks de stijging deze maand historisch gezien op een laag niveau.