Wolvenwelpen geboren in Midden-Drenthe

16 aug 2023, 11:25 Nieuws
wolf g5e942fa83 1280 rain carnation via pixabay
Er zijn wolvenwelpen gezien in Midden-Drenthe. Het gaat om minimaal vijf welpen. Dit blijkt uit waarnemingen die via monitoring in het gebied zijn verzameld. Het is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in dit deel van Drenthe. Eerder deze zomer werden er al wolvenwelpen gezien in een ander deel van de provincie Drenthe.
Waarschijnlijk gaat het om welpen van wolvin GW3011f, die voor het eerst in september 2022 in het gebied is vastgesteld. De identiteit van het mannetje is nog onbekend. Het kan gaan om een mannelijke wolf, die al vanaf juni 2022 regelmatig hier aanwezig is. Van een andere wolf is afgelopen periode voor het eerst vastgesteld dat hij in het gebied aanwezig is. Ook deze wolf zou de vader van de welpen kunnen zijn. Dit moet later blijken uit DNA-onderzoek op keutels van de jonge wolfjes, aldus de provincie Drenthe
Eind juli bleek al dat bij een wolvenpaar dat in de Drents-Friese regio leeft ook zeker vijf jonge wolven zijn geboren. Nu er welpen zijn geboren, is er sprake van een nieuwe roedel, zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenzaken regelt.
De Drentse wolven vallen met enige regelmaat vee aan. Drenthe adviseert hoefdierhouders dan ook om een wolfwerend raster te plaatsen. De provincie geeft subsidie voor dergelijke hekken rond de weides van schapen, geiten, runderen, paarden, alpaca’s, varkens en paardachtigen. Andere provincies waar wolven zitten doen dat ook. Schade die wolven aanrichten wordt vergoed.