Zomertijd gaat dit weekend weer in!

29 mrt , 11:25 Nieuws
zomertijd wintertijd klok verzetten 671b5cfb66e13jpg
Anette via Pixabay

Het is lente en weer tijd dat de klok wordt verzet naar de zomertijd. Het verzetten van de klok gebeurt in de komende nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart.

De klok wordt om 2.00 uur verzet naar 3.00 uur en gaat een uur vooruit. Het betekent ook dit weekend een uurtje korter slapen, maar zondagavond is het wel een uur langer licht. De zomertijd is de tijd die gedurende de lente, zomer en vroege herfst wordt aangehouden.

Ezelsbruggetje

De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. Een handig ezelsbruggetje is in het VOORjaar zetten we de klok een uur VOORuit. De zomertijd houdt in dat de klok een uur voor loopt op de standaardtijd (normaal de wintertijd) gedurende de zomermaanden.

Slimme apparaten gaan automatisch met de tijd mee, zoals je telefoon, laptop en tablet. Alleen een analoge klok, horloge of elektrische wekker moet een uur vooruit gezet worden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het is ’s morgens langer donker en ’s avonds blijft het langer licht.

In Nederland is de zomertijd ingevoerd in 1977 met de gedachte dat door langer daglicht er minder energieverbruik is voor verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden en niet bewezen. Het verzetten van de klok heeft volgens verschillende onderzoeken een nadelig effect op onze biologische klok en onze spijsvertering. Veel mensen, maar ook dieren, raken hierdoor van slag. En ook ons slaapritme verandert in de zomer: we slapen gemiddeld zo’n twee uur korter dan in de winter.

De Europese Unie overwoog enkele jaren geleden om zomertijd af te schaffen, maar tot op heden is er nog geen definitief besluit genomen. Voorlopig blijft Nederland dus gewoon de klok vooruit en achteruit zetten.

In Europa begint de zomertijd altijd op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit betekent dat de klok in de herfst weer een uur teruggaat, wat het einde van de zomertijd markeert.