Zorgbanen in Drenthe bijna verdubbeld

13 sep , 12:55 Nieuws
treatment 4099432 1280
Het aantal banen in de zorg is in Drenthe sinds 1996 met maar liefst 94% gestegen. Het aanbod aan nieuw personeel blijft tegelijkertijd achter. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank.
Waar er in Drenthe in 1996 nog 19.850 banen in de zorg waren, is dit aantal momenteel bijna verdubbeld, naar 38.490. Het aantal vacatures loopt daarom op. Momenteel zijn er in Drenthe 2,7 vacatures per werkzoekende. Dit is lager dan het landelijk gemiddelde van 3,5 vacatures per werkzoekende.
“Het aantal banen in de zorg is explosief gegroeid, maar dat geldt niet voor het aangeboden personeel. Dit zorgt voor een gespannen markt”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank.
In Drenthe is grote behoefte aan meer verzorgenden: hiervoor zijn momenteel maar liefst 4 openstaande vacatures per werkzoekende. Drentse verpleegkundigen staan er vergelijkbaar voor: per werkzoekende in deze branche vind je 4,2 openstaande vacatures.

Meeste zorgbanen in Tynaarlo

Momenteel bevindt bijna 20% van alle banen in Drenthe zich binnen de zorgsector. Vooral in Tynaarlo is een groot deel van de banen in de zorg: 30,1%. De top 5 Drentse gemeenten met de meeste zorgbanen is:
  1. Tynaarlo: 30,1% van alle banen;
  2. Assen: 25,7% van alle banen;
  3. Aa en Hunze: 24,4% van alle banen;
  4. Meppel: 20,3% van alle banen;
  5. Borger-Odoorn: 20,1% van alle banen.
Sharita Boon zegt hierover: “De zorg heeft lang de naam gehad dat het slecht betaalde banen zouden zijn. Onder andere door de personeelstekorten zijn er de laatste jaren in de CAO’s wel flinke stappen gemaakt qua salaris. Een ander groot voordeel van kiezen voor werken in de zorg is dat je meestal in de buurt een baan kunt vinden.”