Provincie Drenthe verleent een incidentele subsidie aan vier projecten in het kader van de viering van 80 jaar vrijheid. Het gaat om projecten van Roestvrij Theater, Bevrijdingsfestival Assen, De Tamboer Hoogeveen en de gemeente Coevorden.
Deze projecten vinden plaats in de bevrijdingsmaand in april 2025.
Op 5 en 6 april 2025 start de viering van de bevrijding van Coevorden. Hiervoor wordt de binnenstad van Coevorden eenmalig veranderd in een festivalterrein om de bevrijding te vieren. Dit op basis van de bevrijdingsfeesten in 1945, maar dan in een modern jasje. De gemeente Coevorden trekt voor de organisatie samen op met de provincie en ontvangt een subsidie van 50.000 euro voor dit evenement.
Het Bevrijdingsfestival Assen ontvangt ook 50.000 euro, meldt de provincie. Daarmee organiseert het Bevrijdingsfestival volgend jaar een Plein van de Vrijheid en een vrijheidsmaaltijd voor tenminste duizend bezoekers.
Daarnaast zijn er bijdragen voor twee locatietheaterprojecten. Het gaat om de voorstelling ‘Overbruggen’ van Roestvrij Theater en ‘Het dorp dat zweeg’ van De Tamboer in Hoogeveen. Roestvrij Theater krijgt voor ‘Overbruggen’ een bijdrage van 75.000 euro en De Tamboer 70.000 euro voor ‘Het dorp dat zweeg’.
De voorstelling ‘Overbruggen’ wordt in april en mei 2025 in samenwerking met onder andere de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe, opgevoerd aan het water. Het is een jongerentheatervoorstelling waarin Roestvrij Theater de verbinding legt tussen de betekenis van vrijheid voor Drentse jongeren met een Nederlandse achtergrond en Drentse jongeren met een migratieachtergrond. Tijdens de voorstelling bouwen de acteurs letterlijk een brug tussen twee tribunes aan weerszijde van het water. In het verhaal verbinden zij de historische verhalen over de bevrijding van Drenthe aan de visie van jongeren nu.
‘Het dorp dat zweeg’ is een locatietheaterproject over Johannes Post, de verzetsheld uit het dorp Nieuwlande. Het gaat om een samenwerkingsproject tussen onder andere Theater De Tamboer en het onderduikersmuseum in Nieuwlande. De voorstelling wordt opgevoerd in het weiland naast de voormalige woning van Johannes Post en in het weiland naast het gerestaureerde onderduikershol.